Депутатите не можаха да се разберат за парламентарните комисии Снимка: © Getty Images

Депутатите не можаха да изберат председател на Народното събрание в продължение на 3 дни, сега отново ставаме свидетели на същата ситуация - този път заради редовните парламентарни комисии.

Днес те успяха да изберат състава само на финансовата комисия и след това решиха да прекратят заседанието и да продължат утре с избора на останалите комисии.

От 225 гласували, 150 бяха "за", "против" - 73, а "въздържал се" гласуваха двама. От "Продължаваме промяната" и на БСП бяха "против", от ДБ имаше 3 "против" и 1 "въздържал се". Другият "въздържал се" от гласуване е от групата на ДПС.

Комисията по бюджет и финанси ще се състои общо от 23-ма народни представители: 6 от ГЕРБ, 5 от "Продължаваме промяната" (ПП), 4 от ДПС, 3 от "Възраждане", 2 от БСП, 2 от "Демократична България" (ДБ) и 1 от "Български възход" (БВ). Неин председател ще бъде бившият финансов министър Петър Чобанов. Зам.-председатели ще бъдат Кирил Ананиев (ГЕРБ), Венко Сабрутев (ПП), Румен Гечев (БСП), Владислав Панев (ДБ).

След като съставът на финансовата комисия беше определен, Румен Йончев от БВ предложи точката с избора на съставите на комисии да остане за утрешния ден, тъй като все още не е постигнато разбиране между политическите сили за това кой колко зам.-председателски места ще получи. Андрей Гюров (ПП) направи обратното предложение - заседанието да продължи до приключване на избора на комисии.

Лидерът на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова предложи да се гласува само съставът на социалната комисия, освен този на финансовата, защото още имало неизяснени детайли около състава на останалите 23 парламентарни комисии.

"Апелирам отново в консенсус да решим зам.-председателските места, извън финансовата и социалната комисия, там няма спор. Това според мен е най-разумно в противен случай, г-н председател, ще подкрепя предложението на БВ", заяви тя.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев ѝ отговори, че българските граждани не са избрали народните представители, за да се прибират вкъщи в три часа.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че няма да си служи "с такива популистки лозунги", визирайки думите на Василев. Тя не се съгласи и с Атанасова и заяви, че не може да казва едно на председателски съвет, а после в пленарната зала - друго. По думите ѝ преди минути на председателски съвет е било постигнато разбиране по въпроса за състава на комисиите.

На този етап в дебата се включи съпредседателят на ДБ Христо Иванов, който отвърна на Нинова, че говори за някакъв разговор, в който от ДБ не са участвали.

"Това ние да вкараме тук едни комисии, за които не сме се разбрали, е начинът те да не проработят", каза той.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов подкрепи предложението на Йончев и каза, че позициите на зам.-председателите трябва да се обсъдят на председателски съвет от петте партии, които няма да имат такива във всяка комисия.

Накрая депутатите решиха да оставят избора на съставите на останалите 24 комисии като точка първа за утрешното си заседание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Boeing – внимание, опасност от силна турбуленция

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024
Важно днес

Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

17 български професионалисти от света на киното са приети в Европейската филмова академия

15:28 - 09.05.2024
Важно днес

Ваня Григорова започна кампанията пред ПСА, Митрофанова положи цветя в Лозенец

Румен Радев поздрави участници в забраненото шествие "Безсмъртен полк"

15:14 - 09.05.2024