Снимка: © Булевард България

„Аз съм Марешки“ – с тениски с такъв надпис депутатите от „Воля“ се качиха на парламентарната трибуна и обвиниха останалите политически сили за присъдата на техния лидер. Зам.-председателят на Народното събрание беше осъден на втора инстанция на 4 г. затвор заради изнудване и заплахи към бизнесмена Асен Миланов от 2014 г.

Осъдиха Веселин Марешки на 4 г. затвор заради изнудване

По време на заседанието на народните представители в сряда депутатите от „Воля“ поискаха възможност за декларация и се наредиха заедно зад трибуната.

„Преди два дни цяла България стана свидетел как беше направен опит да бъде очернен един достоен човек, който през целия си съзнателен живот е помагал на милиони българи“, каза Пламен Христов. „Той помагаше в най-трудните години, когато всички партии се изреждахте на власт и превърнахте българския народ в най-бедния в Европа. Той помага и сега, като се бори с картелите, въпреки тежките удари, които понася. Долу ръцете от Веселин Марешки", провикна се той.

Според депутатите от „Воля“ - с тази присъда „задкулисието е показало безсилието си“. Христов призова всички симпатизанти и членове на партията да изразят подкрепа за Марешки, а гражданите „да не се поддават на манипулации“.

Веднага след това от БСП призоваха Марешки да освободи мястото си като заместник-председател на Народното събрание. Кристиан Вигенин се обърна към депутатите от "Воля" да оттеглят осъдения лидер, а ако се окаже оправдан от съда на трета инстанция, да го върнат на поста му.

Вчера Марешки обясни присъдата си по следния начин: „Моментът е подбран много добре, за да може след няколко дни в доклада пред Брюксел да се покаже, че в България има осъден политик, макар и не на първа инстанция, и че съдебната система е независима”. 


Марешки смята, че е изкупителна жертва, която България да представи пред Брюксел


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори