Марешки смята, че е изкупителна жертва, която България да представи пред Брюксел Снимка: © NOVA

Веселин Марешки, който бе осъден на втора инстанция на 4 г. затвор заради изнудване, смята, че е изкупителна жертва. Лидерът на „Воля“ твърди, че моментът на присъдата му е „добре подбран“ точно преди доклада на Европейската комисия за мониторинга на съдебната ни система. А върховенството на закона в България ще бъде обсъждано отделно в пленарната зала на Европейския парламент.

Осъдиха Веселин Марешки на 4 г. затвор заради изнудване

„Моментът е подбран много добре, за да може след няколко дни в доклада пред Брюксел да се покаже, че в България има осъден политик, макар и не на първа инстанция, и че съдебната система е независима”, каза Марешки пред NOVA.

„Както първата присъда на първа инстанция, че съм невинен, както и тази, че съм виновен, са междинни звена. Важното е какво ще каже третата инстанция. За по-голямата част непредубедените зрители е ясно, че аз съм невинен”, оправда се лидерът на „Воля“.

ЕК избегна да говори за протестите у нас, скоро ще има резултати от мониторинга

В понеделник Варненският апелативен съд призна зам.-председателя на Народното събрание за виновен по дело за изнудване и заплаха на бизнесмена Асен Миланов. През 2014 той и Красимира Колева заплашвали Миланов с разрушаване на заведението му, а според съда „деянието било придружено от повреждане на имущество“. Причината – двамата принуждавали бизнесмена да плаща месечен наем от 10 хил. лв.

Марешки трябва да плати и глоба от 8 хил. лв. Той ще обжалва пред Върховния касационен съд.

„Аз ще бъда единственият българин, ако Върховният съд потвърди присъдата, който ще бъде осъден за това, че иска наем за своя собственост. Ще поясня – на мястото има два имота, единият е част от заведението, което моя семейна фирма е продала на Красимира Колева, така че много добре знам кое е мое и кое не е. Наемателят на имота абсолютно беззаконно се е разширил в моя и това трябва да стане ясно”, каза лидерът на „Воля“.

Той смята, че „искат да очернят името му“: „За четири години не можаха да намерят нито една корупционна сделка. Всички признават, че съм различен“, сподели Марешки.

Ако бъде признат за виновен, заяви, че няма никакво намерение да бяга от страната. „Ще се защитавам в България. Вярвам, че накрая справедливостта ще възтържествува”, каза зам.-председателят на Народното събрание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024