Депутатите работиха до полунощ, за да гласуват множество промени, след което излязоха в едномесечна ваканция Снимка: © Screenshot

Парламентът премина в среднощен режим на работа в петък, за да успее да гласува множество промени преди депутатите да излязат в почивка до края на август. В рамките на последното заседание на Народното събрание за лятната му сесия депутатите приеха редица законодателни поправки и одобриха важни кадрови назначения.

То продължи над 11 часа и завърши минути след полунощ, като две от точките в дневния ред така и не бяха разгледани. Народните представители не намеирха време да гласуват промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и да изслушат финансовия министър Асен Василев и председателя на ДАНС Пламен Тончев по темата за "Лукойл" и прекратената концесия на пристанище "Росенец".

Въпреки това петъчният ден завърши с няколко политически решения, които бяха взети на фона на многословни дебати и скандали в пленарната зала.

  • Депутатите приеха промени в Назателния кодекс

Промените в Наказателния кодекс отнеха най-много време за дебати - над 8 часа. Народните представители приеха по-строги наказания за смърта на пътя и каналджийството. Дрогирани и пияни шофьори без книжка, които причинят смърт и избягат от местопрестъплението, вече ще бъдат съдени с по-висока присъда от минимум 5 години затвор. До момента наказанието по този член беше от 3 до 15 години лишаване от свобода.

Увеличава се наказанието и за убийство в катастрофа при непредпазливост - минимумът се вдига от 2 години затвор до 3, а максимумът ще е 8 години. Подпомагането на незаконно влезли у нас мигранти също ще се наказва по-строго, като за престъпления от подобен характер извършителите ще получават между три и осем години.

Наказателният кодекс беше допълнен с поправки, които предвижват и по-тежки наказания за престъпления от омраза, извършени под хомофобски подбуди. Сексуалната ориентация ще бъде добавена като защитен признак в закона, за да гарантира по-добра защита за ЛГБТК+ хората.

  • Димитър Главчев беше избран за председател на Сметната палата

Депутатите одобриха и няколко кадрови назначения. Кандидатът на ГЕРБ-СДС Димитър Главчев беше избран да ръководи Сметната палата. Неговата кандидатура получи 148 гласа "за", 34 "против" и 6-ма въздържали се.

Единственият конкурент на Главчев за поста беше Нина Стоименова, която беше предложение на "Възраждане". Тя обаче не успя да събере нужните гласове.

  • Станимир Михайлов беше избран за управител на НЗОК

Бившият банкер Станимир Михайлов ще е ръководител на Националната здравна осигурителна каза (НЗОК). Той беше издигнат за поста от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), а неговата кандидатура събра 137 гласа "за", 46 "против" и 0 въздържали се.

По време на дебатите от ГЕРБ атакуваха Михайлов, като го обвиняваха в нарушения, свързани с негови имоти и бизнеси, но в крайна сметка го подкрепиха за шеф на НЗОК.

  • Спорните промени на ДПС за Закона на горите бяха отхвърлени

Предложените промени на ДПС в Закона на горите, които предвиждаха увеличаване на сечите в българските гори, не събраха нужната подкрепа в пленарната зала. За тях гласуваха само групата на Движението, както и тази на ГЕРБ. От ПП-ДБ, "Възраждане" и "Има такъв народ" гласуваха "против".

Промените предвижваха допустимото количество дърва за огрев за домакинствата да се увеличи значително на 10 плътни кубични метра вместо 10 пространствени кубични метра. ДПС твърдеше, че действията ѝ са свързани с молба на жители, които се оплакват, че дървата за огрев за зимата са крайно недостатъчни за нуждите им. След като бяха отхвърлени, Мустафа Карадайъ скастри останалите народните представители, че оставят хората в Родопите без дърва за отопление.

По-рано законодателната инициатива беше критикувана от екоактивисти и бивши депутати, че на практика представлява схема за купуване на гласове за местните избори.

Снимка на гора в България - Пампорово Спорните промени на ДПС за увеличаване на сечта на горите създадоха смут сред Зелените


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024