Депутатите се отказаха да избират нов управител на БНБ, докато не се излъчи редовен кабинет Снимка: © Булевард България

Депутатите решиха гласуването на процедурни правила за избор на нов управител на Българската народна банка да отпадне от програмата на Народното събрание. Решението бе прието със 121 гласа „за“.

Изтъкнатата причина от няколко народни представители, сред които Атанас Атанасов от ДБ и Румен Гечев от БСП, бе, че докато няма редовно правителство, не трябва да има "кадруване в държавните органи".

„Против“ гласуваха от „Има такъв народ“. Техният депутат Любомир Каримански беше считан за най-вероятния наследник на Димитър Радев като гуверньор на БНБ. Той оглави бюджетната комисия и веднага след това беше създадена процедура по избор на нов управител на банката.

Мандатът на гуверньора Димитър Радев изтече на 15 юли, но законът позволява той да управлява централната банка до избор на нов ръководител.

„Избирането на ръководството на такъв орган предполага управляващо мнозинство, стабилно управление, спокойствие за избора. Докато не формираме правителство, не е редно. Има и други органи, регулаторни и други, на които са им изтекли сроковете. Това ръководството на банката може да си изпълнява функциите, докато ние не си свършим нашата работа“, каза Румен Гечев от БСП.

Атанас Атанасов от „Демократична България“ допълни становището със сходна аргументация. „Ние не можем тук да се разберем да изберем правителство, а почнахме да кадруваме в държавните органи. Така че като изберем правителство, нека тогава да влезе тази точка в дневния ред“.

Димитър Радев беше избран за управител на БНБ с шестгодишен мандат на 15 юли 2015 г. след оставката на Иван Искров. В края на юли изтече и мандатът на ръководителя на управление "Банково" Нина Стоянова, а този на подуправителя на управление "Емисионно" Калин Христов приключва на 24 октомври.

Народните представители решиха в четвъртък да обсъдят на първо четене актуализацията на бюджета, а днешният им пленарен ден ще протече с изслушване на министри.


Прочетете още:

Иван Костов: С речника на Доган и с диктуване на задачи - Трифонов вкара парламента в безизходица


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" запали и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024