Снимка: © Булевард България

Депутатите решиха гласуването на процедурни правила за избор на нов управител на Българската народна банка да отпадне от програмата на Народното събрание. Решението бе прието със 121 гласа „за“.

Изтъкнатата причина от няколко народни представители, сред които Атанас Атанасов от ДБ и Румен Гечев от БСП, бе, че докато няма редовно правителство, не трябва да има "кадруване в държавните органи".

„Против“ гласуваха от „Има такъв народ“. Техният депутат Любомир Каримански беше считан за най-вероятния наследник на Димитър Радев като гуверньор на БНБ. Той оглави бюджетната комисия и веднага след това беше създадена процедура по избор на нов управител на банката.

Мандатът на гуверньора Димитър Радев изтече на 15 юли, но законът позволява той да управлява централната банка до избор на нов ръководител.

„Избирането на ръководството на такъв орган предполага управляващо мнозинство, стабилно управление, спокойствие за избора. Докато не формираме правителство, не е редно. Има и други органи, регулаторни и други, на които са им изтекли сроковете. Това ръководството на банката може да си изпълнява функциите, докато ние не си свършим нашата работа“, каза Румен Гечев от БСП.

Атанас Атанасов от „Демократична България“ допълни становището със сходна аргументация. „Ние не можем тук да се разберем да изберем правителство, а почнахме да кадруваме в държавните органи. Така че като изберем правителство, нека тогава да влезе тази точка в дневния ред“.

Димитър Радев беше избран за управител на БНБ с шестгодишен мандат на 15 юли 2015 г. след оставката на Иван Искров. В края на юли изтече и мандатът на ръководителя на управление "Банково" Нина Стоянова, а този на подуправителя на управление "Емисионно" Калин Христов приключва на 24 октомври. 

Народните представители решиха в четвъртък да обсъдят на първо четене актуализацията на бюджета, а днешният им пленарен ден ще протече с изслушване на министри.


Прочетете още:

Иван Костов: С речника на Доган и с диктуване на задачи - Трифонов вкара парламента в безизходица


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?