Десетки хиляди протестираха срещу Орбан в Будапеща Снимка: © Getty Images

Десетки хиляди излязоха на централния в Будапеща, за да протестират срещу министър-председателя на Унгария Виктор Орбан.

Протестиращите преминаха в шествие до парламента. Недоволните развяваха националния флаг на Унгария и скандираха "Не се страхуваме" като призоваха Орбан да подаде оставка, съобщава Reuters.

Начело на протеста е 43-годишният Петер Мадяр, адвокат, който доскоро е близък до администрацията на Виктор Орбан, но след това създава политическо движение, насочено срещу него.

Десетки хиляди души протестираха срещу Орбан в Будапеща

Мадяр добива широка популярност през февруари, след като направи шокиращи разкрития за работата на правителството и подаде оставка. Тогава той остро разкритикува Орбан с обвинението, че трупа лично богаствто на фона на лозунгите за изграждане на суверенна и просперираща Унгария.

Магяр е бивш съпруг на доскорошния министър на правосъдието Юдит Варга и е заемал ръководни постове в големи държавни дружества. Днес Варга е лансирана като водещ кандидат на "Фидес" за европейските избори.

Семейството им се разпада преди година, а през февруари 2024 г. Петер Магяр решава да даде няколко смели интервюта, в които критикува остро управлението.

Адвокатът обвинява началничката на канцеларията на Орбан Антал Роган че ръководи централизирана пропагандна машина.

Освен това Мадяр публикува запис на разговор с бившата си съпруга, в който Варга описва подробно опит на старши помощник на Роган да се намеси в случай на подкуп. Прокуратурата сега проучва тези твърдения.

Виктор Орбан е начело на страната в последните 14 години, печели 4 пъти избори и има 2/3 от местата в парламента.

Разследването идва в политически чувствително време за Орбан преди изборите за европейски парламент през юни. Таймингът следва и скандала по обвинения в прикриване на сексуални посегателства в държавен дом за деца, заради който бяха отстранени двама ключови политически съюзници на Орбан през февруари. Това са бившият президент Каталин Новак и министърът на правосъдието Юдит Варга.

Протестиращите твърдят, че имат доверие на Мадяр, защото „е бил в правителството на Орбан и знае как работи то".

Според данните на агенцията за проучване на общественото мнение "Медиан" от средата на март, 68% от избирателите са чували за излизането на Мадяр на политическата сцена, а 13% от тях казват, че има вероятност да подкрепят негова партия.

Унгария тръгва на бунт срещу своя "цар". Ще падне ли короната на Виктор Орбан?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024
Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024