Скандали, оставки, протести – това са последните новини от Унгария на Виктор Орбан.

Възможно ли е обаче да се разклати почти едноличната власт на министър-председателя, който стои начело на страната в последните 14 години, печели 4 пъти избори и има 2/3 от местата в парламента?

За някои източноевропейци Орбан е модел за "твърда ръка" в държавното управление - човек, който не се "навежда" нито пред американците, нито пред Брюксел.

Навежда се единствено пред Владимир Путин - но последното е добре пазена тайна от медиите в Унгария, за които най-доброто, което може да се каже е, че са напълно зависими от държавната власт.

За 10 години в класацията за свободата на словото на "Репортери без граници" Унгария пада с 45 места до 85-та позиция.

Зад фасадата на железния Орбан в страната се крият много по-сериозни проблеми – "обезверени хора и разрушен морал, вследствие на едно управление, започнало като надежда за промяна."

Това казва събеседникът ни Шандор Полани, унгарски мениджър на високи позиции, който познава голяма част от политическия елит на днешна Унгария лично. В един момент той е принуден да се раздели с бизнеса си - хора, близки до висопоставени политици, му го отнемат - и се мести да живее в България.

Той е участвал в ръководството на няколко компании в телекомуникационния сектор. Има опит и в управлението на кризи - както в бизнеса, така и в местната власт. През 2012 г. става заместник-кмет на близкия до Будапеща град Сентендре именно с такъв ресор. Работата му е да помогне на общината да не изпадне в несъстоятелност и да започне да обслужва дълговете си.

Сега Полани наблюдава процесите в Унгария отстрани, но с голяма доза емоция.

Той не къса връзката с Унгария. Там е и един от синовете му.

Преди месец предприемачът се връща в родината си за големия протест, който изкара 150 хиляди унгарци на "Площада на героите" в Будапеща. Мястото не беше събирало толкова хора от митингите през 1989 г., когато се разпада комунистическият блок.

"Пред младите е цялото време и те имат какво да загубят", казва Шандор Полани.

Погледите са насочени към опозиционера Петер Магяр - юрист по професия, който доскоро е бил част от близкото обкръжение на ръководството на управляващата партия в Унгария.

Магяр е бивш съпруг на доскорошния министър на правосъдието Юдит Варга и е заемал ръководни постове в големи държавни дружества. Днес Варга е лансирана като водещ кандидат на "Фидес" за европейските избори.

Семейството им се разпада преди година, а през февруари 2024 г. Петер Магяр реши да даде няколко смели интервюта, в които критикува остро управлението.

Интересът към разказите му като човек, който познава нещата отвътре, е сериозен - клиповете с неговите свидетелства събраха над 1,6 млн. гледания в антиправителствен YouTube канал.

Петер Магяр разказва как съпругата на Виктор Орбан притежава тайна власт, а семейството на несменяемия премиер управлява Унгария като корпорация.

Самият Шандор Полани също е бил свидетел докъде стига властта на г-жа Орбан - Анико Леваи.

Докато работи в кметството в Сентендре, един ден той чува с ушите си как тя звъни по телефона във връзка с назначение в администрацията на малкото туристическо градче. В кабинета настава паника кой точно да говори с нея.

А тя се обажда, за да назначи директора на местното училище.

Според Шандор Полани хората в Унгария знаят, че всяко кадрово решение в страната по един или друг начин минава през одобрението лично на Орбан.

Затова и разразилият се педофилски скандал около президента на страната Каталин Новак е първият голям удар по репутацията на министър-председателя.

През февруари 2024 г. Новак беше принудена да подаде оставка заради свое решение, с което е опростила присъдата на мъж, осъден за прикриване на сексуално насилие над деца, упражнявано от директора на социален дом.

Помилваният от Новак е заместник на осъдения за педофилия, и е съучаствал в прикриване на престъплението.

Съдът го наказва с 3 г. и 4 м. затвор, защото е знаел за системния сексуален тормоза над децата и е опитал да убеди жертвите да не дават показания срещу началника му. Едно от насилваните деца се самоубива.

Скандалът доведе до оставката на президента и до най-големите протести, с които Орбан се е сблъсквал в кариерата си.

В опит да успокои общественото недоволство, партията на премиера "Фидес" внесе поправки в Конституцията, които забраняват бъдещи помилвания да се отнасят за хора, осъдени за извършване на престъпления срещу деца.

Шандор Полани вижда два пътя пред страната си.

Първият е всички, които са против Орбан, да успеят да се обединят - това би бил положителният сценарий. Прави уговорката, че през годините Орбан е узурпирал не само властта, но е обезвредил по един ли друг начин част от силните гласове срещу себе си.

По-негативният сценарий според Полани е "до две години в Унгария да избухне революция, да се случат промени, но ситуацията да е по-лоша от сегашната".

Засега Унгария продължава да протестира. На 15 март отново десетки хиляди хора излязоха, за да изразят недоволство от режима на Орбан.

Проучване на унгарския институт за изследване на общественото мнение "Медиана", проведено този месец показва, че около 13 процента биха гласували за Магяр, което би направило евентуален негов политически проект една от най-важните опозиционни сили.

Шандор Полани вярва, че промяна могат да донесат младите хора. Първият голям митинг - този в средата на февруари, е свикан от група инфлуенсъри.

"Никога през живота си не бях виждал подобна демонстрация - с толкова много и толкова интелигентни хора," казва Полани. Когато той отишъл на митинга на 16 февруари, автобусът "беше така препълнен, че вратите му не можеха да се затворят".

На сцената се качват едни от най-известните лица на унгарския интернет. Става дума за блогъри и инфлуенсъри, всеки от тях с хиляди последователи. Те са гневни заради педофилския скандал.

Протест Унгария

"Те казаха: Ние не сме политици, ние сме независими. Поканиха на сцената най-известния унгарски певец, автор на песни и звезда в YouTube," разказва за протеста Полани.

Това е музикалната сензация Azahriah - изпълнител, който със своите концерти успява да напълни три пъти най-големия стадион в Унгария.

Пред хората излизат 9 от най-известните инфлуенсъри в страната. Един от тях е водещият от независимия YouTube канал "Партизан"/ Partizan Maртон Гуляш. Младите унгарци са подкрепени и от други комици, музиканти и инфлуенсъри в YouTube.

Според разказа на Полани педофилският скандал е само върхът на айсберга на политическата реалност в Унгария.

За да разберете Виктор Орбан днес, трябва да се върнете много години назад, казва събеседникът ни.

Орбан е премиер на Унгария за първи път в периода 1998-2002 г. През първия си мандат той е по-скоро обещаващ, млад, прозападен лидер. Блести на фона на предишното социал-либерално правителство, което се проваля поради некадърност. После обаче идва промяната.

Орбан на два пъти губи избори. Докато не е в управлението, той използва много методично времето си и последователно създава своя мрежа в цялата страна. Следва много точен план как да придобие цялата власт. Връща се като министър-председател през 2010 г. Тогава "започва всичко", казва Полани.

"Подготвяше се да стане цар на Унгария и сега е царят на Унгария", казва Полани.

А днес правителството в Будапеща е един от троянските коне на Путин в Европа.

Полани описва и някои от символичните действия на Орбан, които говорят за психологията на лидерството му.

Като например това, че премества короната на Св. Стефан, използвана при коронациите на всички унгарски владетели, в сградата на парламента.

Променя и Конституцията, при което от името на страната е махната думата "република".

Интересен детайл е и че основният закон на Унгария е променен само за няколко дни, а зад реформата стои небезизвестният евродепутат от "Фидес" в ЕНП Йозеф Сайер.

Сайер се представяше като защитник на традиционните семейни ценности, и по негово настояване в Конституцията са ограничени правата на хомосексуалните хора.

Самият той обаче беше принуден да напусне Европейския парламент със скандал, след като бе арестуван при опит за бягство от хомосексуално секс-парти в Брюксел, в разгара на извънредното положение заради Covid-19.

Следващият ход на Виктор Орбан е да се променят изборните правила, за да бъде затруднена опозицията.

Заработва и мощната машина на пропагандата. Зад нея стои човек на име Антал Роган - официално началник на кабинета на Орбан с ранг на министър, неофициално наричан "министър на пропагандата".

Tой е авторитетът, без чието разрешение нито един член на правителството или на партията не може да прави публични изявления. Освен че контролира обществените медии, той оказва влияние и върху тайните служби.

"В това правителство няма министерство на образованието, на здравеопазването и на околната среда, но има "министър на пропагандата", казва Полани.

Факт, че Унгария има странен кабинет - образователният ресор попада в правомощията на вътрешното министерство. Здравният ресор се управлява от държавен секретар, който също е подчинен на министъра на вътрешните работи.

Така се стига до абсурдната ситуация във всяко училище да има полицай, но да няма преподаватели по базови предмети. Учителят по физическо възпитание например може да преподава и математика, защото много хора просто са напуснали системата.

Правителството редовно прави проучвания на общественото мнение, за да се убеди, че нито един гласоподавател не е променил мнението си за кого ще гласува на следващите избори.

Създадено беше и изцяло ново звено. т. нар. Служба за закрила на суверенитета, което да събира информация за граждани, които се възползват от чуждо финансиране.

За 10 години близо половин милион унгарци напускат страната, защото "усещат какво е демокрацията, а Орбан знае, че бягат заради него".

Останалите в Унгария пък все по-малко подкрепят членството на страната в ЕС - от 84% през 2004 техният дял спада до 59% през 2023 г.

Това не пречи на Орбан съвсем наскоро да поиска от съгражданите си "пълна мобилизация" на европейските избори през юни и да призове поддръжниците си да му помогнат "да окупира Брюксел". Същият Брюксел, чиито ценности по думите на Полани Орбан отказва да приеме и вместо това гради отношения с Русия и Китай, докато води груба кампания срещу всички държави членки на ЕС и техните лидери.

За хора като Полани надеждата близките им в Унгария наистина да заживеят различно са думите на Петер Магяр:

"Ако унгарските гласоподаватели поискат да видят истинска политическа сила, която не може да бъде подкупена или изнудвана, която е честна, пряма, отворена и не е екстремистка - тогава все повече хора ще повярват, че има надежда за промяна."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024