Десетки хиляди са избягали от северната част на Газа след предупреждението на Израел Снимка: © Getty Images

Десетки хиляди хора в Газа са се евакуирали на юг, след като 24-часовото предупреждение на Израел изтече. Това съобщава Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

В петък израелските военни уведомиха всички 1,1 млн. жители на северната част на Газа, че трябва да се преместят на юг преди очакваната сухопътна инвазия. Терористичната групировка "Хамас", която контролира региона, обаче призова хората да останат по местата си и да се противопоставят на израелската наредба.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш критикува заповедта и каза, че тя е "изключително опасна, а в някои случаи просто невъзможна".

От своя страна говорителят на Израелските отбранителни сили Джонатан Конрикус обясни, че "не се опитваме да убиваме или раняваме цивилни граждани". Той обвини "Хамас", че се опитва да използва хората като "свои живи щитове".

В момента израелските войски са разположени около ивицата Газа и се подготвят за следващи заповеди. Очаква се Израел да започне сухопътна инвазия на територията, за да унищожи "Хамас".

Ситуацията на северната граница на страната с Ливан, където е базирана"Хизбула" - друга терористична групировка, остава "много напрегната", каза Конрикус.

"Имаше кратко сражение и в крайна сметка ситуацията се успокои. След това Хизбула изпрати безпилотни самолети към Израел, а също така изстреля ракети земя-въздух срещу израелските самолети. Всички тези два опита бяха успешно прехванати от израелската отбрана, но ситуацията на северната граница остава много напрегната и ние следим много внимателно действията на Хизбула с допълнително засилени възможности на север", допълни той.

Министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че правителството му е готово да използва "безпрецедентна" сила срещу "Хамас", която уби 1300 израелци при нападението на страната миналия уикенд. При ответни въздушни удари загинаха над 1500 палестинци в Газа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024