Множество щети и пренасочени полети заради силния вятър в София Снимка: © Getty Images

Над 90 сигнала за паднали дървета, билбордове и огради са получени от "Аварийна помощ" към Столична община заради силния вятър.

Един от инцидентите се е случил в двора на 193 детска градина и 21-во училище в "Лозенец", където пречупено дърво е затиснало паркирани автомобили.

Паднала е и облицовката от санирането на 45-о училище, а дърво е препречило движението по Цариградско шосе в района на сградата на Полиграфическия комбинат.

Заради опасния вятър се е стигнало и до пренасочване на няколко полета, които трябваше да кацнат на Летище "София" преди обяд - сред тях е полет на Bulgaria Air от Варна, на El Al от Тел Авив, на Ryanair и Easyjet от Лондон, на Austrian Airlines от Виена и др.

Във Враца е обявено частично бедствено положение заради ураганния вятър, който на моменти е достигал скорост от над 130 км/ч.

В града са получени над 50 сигнала за щети, пострадал е филиал на Великотърновския университет, чийто покрив е отнесен от вятъра.

Враца и Монтана са с код "Червено" заради висока опасност от инциденти заради поривите на вятъра.

София, Софийска област, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Кърджали и Хасково са с код "Оранжево", а всички останали области на страната са в код "Жълто" поради лошото време.

Ветровете ще се усилват и в четвъртък, когато НИМХ е обявил код "Червено" за пет области в Северна България, вкл. Ловеч, Габрово и Търново. Във Видин се очаква вятърът да бъде придружен и от обилен дъжд.

Температурите на 18 януари ще останат нетипично топли за сезона - между 15 и 20 градуса, в София - около 15. По-студено ще е в западните части около Дунав, където е по-облачно и мъгливо.

През нощта и през деня на 19 януари ще се задържи много ветровито, по северните склонове на планините с особено силен и поривист южен вятър – фьон.

Вечерта над западните части ще се заоблачи и ще завали дъжд, в крайните северозападните райони – интензивен. Температурите остават високи, минималните ще са между 9° и 14°, максималните – между 16° и 21°, в районите със силен фьон и малко по-високи. В София минимална 10°, максимална – около 18°.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024