Десислава Атанасова: Аз съм жената, на която Гешев се обади по телефона

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова потвърди след 3-дневни колебания, че именно на нея се е обадил главният прокурор Иван Гешев, за да иска обяснения след анонса на Мария Габриел за намеренията ѝ да го отстрани през ВСС.

Атанасова призна и че е научила за намеренията на Габриел спрямо Гешев, едва когато тя ги представи пред медиите на открито заседание на парламентарната група - и косвено потвърди подозренията на главния прокурор, че само малък кръг от хора около Бойко Борисов е имал информация за това.

"Аз бях жената, на която г-н Гешев се обади по телефона да попита вярно ли е, че г-жа Габриел е казала това пред парламентарната група. Правилно цитира думите ми. Аз му казах същото, което заявявам и сега", каза тя в интервю за bTV.

Тя опита да лансира тезата, че искането на оставката на Гешев от името на ГЕРБ не е нова тема, за да я изненада - макар че партията никога не е поддържала такава позиция нито при избора му за главен прокурор през 2019, нито при масовите антиправителствени протести през 2020 г., нито при премахването на Спецпрокуратурата през 2022.

Атанасова определи отношенията си с главния прокурор като "институционални" и "нормални", но не и като приятелски, както той ги окачестви на пресконференцията на 15 май. Двамата се познавали от "повече от 10 години", заради позициите ѝ като член на Правната комисия в Народното събрание още от 2009 г.

"Попитайте г-н Гешев защо той има такива възприятия за мен. Не аз съм му звъннала, а той на мен. Ние за рецепти за готвене не сме си говорили. Разговорът касае някакви служебни задължения", каза тя.

На въпроса дали ѝ се струва нормално главният прокурор да се обажда на председателя на парламентарна група, за да разпитва за политически решения, тя каза: "Не, не ми се струва нормално, но г-н Гешев може да ви отговори защо се е обадил на мен".

Въпреки това е приела обаждането му, защото "не съм човек, който използва enter, delete, червена слушалка". Все пак тя отправи предупреждение, че опитите за сплашване чрез изтичане на записани телефонни разговори няма да завършат добре.

"Ако някой прокурор - вкл. главния - не си дава сметка, че хора могат да бъдат записвани, без да има наказателно преследване срещу тях, то това повдига много други въпроси. Смятам, че срещу мен няма повод да бъда обект на наказателно преследване, защото само в този случай може да се използват СРС. Ако някой си прави записи ей така - това докога ще продължи? Докога тази закъсняла съдебна реформа ще струва минимум по едно редовно правителство? На мен това ми прави впечатление - че когато всички разговори да има редовно правителство, което не само може да предложи мерки, бюджет, стабилност, а Шенген, еврозона, изведнъж се завихря такава перфектна буря, че някой се оттегля", каза Атанасова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023