Десислава Атанасова: Аз съм жената, на която Гешев се обади по телефона

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова потвърди след 3-дневни колебания, че именно на нея се е обадил главният прокурор Иван Гешев, за да иска обяснения след анонса на Мария Габриел за намеренията ѝ да го отстрани през ВСС.

Атанасова призна и че е научила за намеренията на Габриел спрямо Гешев, едва когато тя ги представи пред медиите на открито заседание на парламентарната група - и косвено потвърди подозренията на главния прокурор, че само малък кръг от хора около Бойко Борисов е имал информация за това.

"Аз бях жената, на която г-н Гешев се обади по телефона да попита вярно ли е, че г-жа Габриел е казала това пред парламентарната група. Правилно цитира думите ми. Аз му казах същото, което заявявам и сега", каза тя в интервю за bTV.

Тя опита да лансира тезата, че искането на оставката на Гешев от името на ГЕРБ не е нова тема, за да я изненада - макар че партията никога не е поддържала такава позиция нито при избора му за главен прокурор през 2019, нито при масовите антиправителствени протести през 2020 г., нито при премахването на Спецпрокуратурата през 2022.

Атанасова определи отношенията си с главния прокурор като "институционални" и "нормални", но не и като приятелски, както той ги окачестви на пресконференцията на 15 май. Двамата се познавали от "повече от 10 години", заради позициите ѝ като член на Правната комисия в Народното събрание още от 2009 г.

"Попитайте г-н Гешев защо той има такива възприятия за мен. Не аз съм му звъннала, а той на мен. Ние за рецепти за готвене не сме си говорили. Разговорът касае някакви служебни задължения", каза тя.

На въпроса дали ѝ се струва нормално главният прокурор да се обажда на председателя на парламентарна група, за да разпитва за политически решения, тя каза: "Не, не ми се струва нормално, но г-н Гешев може да ви отговори защо се е обадил на мен".

Въпреки това е приела обаждането му, защото "не съм човек, който използва enter, delete, червена слушалка". Все пак тя отправи предупреждение, че опитите за сплашване чрез изтичане на записани телефонни разговори няма да завършат добре.

"Ако някой прокурор - вкл. главния - не си дава сметка, че хора могат да бъдат записвани, без да има наказателно преследване срещу тях, то това повдига много други въпроси. Смятам, че срещу мен няма повод да бъда обект на наказателно преследване, защото само в този случай може да се използват СРС. Ако някой си прави записи ей така - това докога ще продължи? Докога тази закъсняла съдебна реформа ще струва минимум по едно редовно правителство? На мен това ми прави впечатление - че когато всички разговори да има редовно правителство, което не само може да предложи мерки, бюджет, стабилност, а Шенген, еврозона, изведнъж се завихря такава перфектна буря, че някой се оттегля", каза Атанасова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Heineken отлагат събитието си "11 метра до Уембли"

18:55 - 10.05.2024
Важно днес

ВМРО-ДПМНЕ чака "по-разумен" нов кабинет в София, за да преговаря за отстъпки

ВМРО-ДПМНЕ продължава да е против признаването на българите като малцинство

18:30 - 10.05.2024
Важно днес

Как се пише и как се изговаря: правописният речник на БАН вече е онлайн

Около 2,4 млн. думи могат да се намерят в дигитализираното издание

15:52 - 10.05.2024
Кино и сериали

"Шогун" се прицели в награда за "Най-добра драма" и разбърка прогнозите за "Еми"

Ако промени категорията си, сериалът влиза в оспорвана битка с вече сочени за фаворити

15:20 - 10.05.2024
Бизнес

УниКредит сменя предварително дебитните карти на 1 млн. клиенти

Това е резултат от решение на централно ниво

15:16 - 10.05.2024
Важно днес

Русия започва офанзива срещу Харков и откри нов фронт във войната

Украйна твърди, че засега отблъсква руските сили, но сраженията продължават

15:15 - 10.05.2024