Оливия Домбровска е само на 3 години, когато се запознава със Стивън Спилбърг. Режисьорът я избира за емблематична роля в своя шедьовър "Списъкът на Шиндлер". Тя е "момичето с червеното палто", единственото цветно изображение във филма. Тя е символ на невинността, призива за помощ, но и на надеждата за спасение.

Почти 30 години по-късно - истинската Оливия се превръща в героиня за бежанците от Украйна.

Младата жена от Полша е една от доброволките, които помагат на семействата, бягащи от войната.

Домбровска, нейната майка и група доброволци помагат за пренасянето на храни, медицински консумативи и други продукти от първа необходимост към Лвов, за да достигнат до нуждаещите се украинци. В същото време те помагат и за транспортирането на бежанци от украинската граница към полските места за временно настаняване.

"Това съм аз, близо до полско-украинската граница при Корчова, преди няколко дни. Бях там с моята смела майка - това зад мен е приемният пункт. Там открихмe украинско семейство - майка с две деца - които имаха нужда от превоз до доста далечен град близо до германската граница", пише Оливия в Instagram-профила си на 13 март.

"Интересен факт - Корчова е най-близкият граничен пропускателен пункт до Яворов, а днес Русия бомбардира Яворов, само на 20 км от Полша. Страхувам се, но това само ме мотивира още повече да помагам на бежанците", казва още тя.

Оливия Домбровска призовава всички хора да помогнат на украинските семейства, като казва, че най-необходимото в момента са финансовите помощи, за да могат да плащат за горивото, храната, домовете, продуктите за децата и т.н.

"Не мога да ви кажа всичко, което видях тук, защото не откривам точните думи в главата си... човек, който не е виждал това, не може да си представи кошмара в очите на тези хора", пише Оливия.

На 6 април тя отново публикува послание в Instagram, в което благодари на хората, които са помогнали с 50 комплекта за спешна помощ за украинските войници. Домбровска ще ги пренесе до границата на Украйна.

В livestream в социалната мрежа тя посочва, че тя и колегите ѝ - доброволци правят каквото могат, без да искат благодарности: "Просто си вършим работата".

"Хората имат нужда от помощ и ние им помагаме. Наистина ме е грижа за всеки човек на границата. Намерих дом за десет семейства. Не мога да изброя колко много души сме превозили от границата до Краков и други места в Полша. Ще направя всичко по силите си. Никога няма да забравя тези хора, тези лица, тези очи. Никога няма да забравя какво видях. Не можете да се подготвите за това - можете само да си представите, че ще има страдащи хора, деца, възрастни, болни", пише Оливия Домбровска.

Историята от "Списъкът на Шиндлер" изглежда като вдъхновение за работата ѝ. Героят на Лиъм Нийсън, предприемачът Оскар Шиндлер вижда малкото момиче с червеното палто, докато то върви сред тълпа от мъже и жени в еврейското гето на Краков през 1943 г. Всички възрастни хора са подготвяни за депортиране в концентрационните лагери.

По-късно Шиндлер вижда нейното мъртво тяло, а свидетелството за ужаса на войната го кара да състави план, с който да спаси работниците си от лагерите на смъртта.

В действителност Оскар Шиндлер е спасил над 1200 евреи в годините на Холокоста.

Колкото до Оливия - славата от участието ѝ във филма първоначално се оказва прекалено тежка за нея като дете. Спилбърг я моли да не гледа "Списъкът на Шиндлер", докато не навърши пълнолетие. На 11 обаче тя нарушава обещанието си пред режисьора и е остава "ужасена" от историята на Холокоста.

Години по-късно тя разбира колко важно произведение е този филм и казва, че се гордее от участието си в него.

"Списъкът на Шиндлер" печели седем награди "Оскар", включително за най-добър режисьор и най-добър филм на годината.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

bTV и Нова ТВ: Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е контактувал с полицайка от Първо РПУ

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос