Децата до 14 години пътуват безплатно в градския транспорт от февруари. Какво се променя Снимка: © Getty Images

Децата до 14 години ще пътуват безплатно в градския транспорт от 1 февруари 2024 г. За да се използва промяната обаче има определени условия.

  • За да ползват безплатните карти за градски транспорт, родителите трябва да удостоверят с документ възрастта на детето и адресната регистрация, както и да предоставят снимка;
  • предвижда се частично възстановяване на сумите за годишни карти до септември 2024 г. на деца от 10 до 14 години, но това няма да става автоматично

Картите на децата между 7 и 10-годишна възраст, които и към момента са безплатни в София, могат да бъдат удължени с един месец.

След това трябва да се заменят с новия вид превозен документ за деца от 7 до 14 години, който влиза в сила от 1 февруари.

Ако детето е на възраст между 10 и 14 години, картата му също може да бъде заредена за един месец на цена от 15 лв. (за месец януари). От февруари ще може да ползва безплатна карта, но след като му бъде издадена нова, става ясно още от указанията на столичния Център за градска мобилност (ЦГМ).

Частично възстановяване на сумите за вече издадени годишни карти за градски транспорт

От ЦГМ уточняват, че децата, които са на възраст между 10 и 14 години и вече имат платена годишна карта до септември 2024 година, е предвидено частично възстановяване на сумата за периода след 1 февруари, в който вече им се полага безплатна карта.

Това обаче няма да става автоматично от февруари, а от датата, на която бъде подадено заявление за възстановяване на сумата.

Задължително условие е на детето да бъде издадена нова безплатна карта, става ясно от уточненията на ЦГМ в отговор до потребители.

Новите безплатни карти за деца над 7-годишна възраст ще бъдат със снимка.

Новата пластика е по стандарт, одобрен от министерството на транспорта, и според ЦГМ ще важи не само за София, но и за градския транспорт в цялата страна.

Безплатните карти за деца до 7 години остават на хартия и без снимка, но ще са придружени от електронен носител. Тези карти са със срок една година и се издават само в обектите на ЦГМ на пл. „Възраждане“ №1 и бул. „Кн. Мария Луиза“ №86.

Учениците, студентите и докторантите продължават да пътуват при досегашните условия до края на месец януари 2024 г. Те могат да заредят:

  • месечна карта за 15 лв.;
  • годишна карта за 180 лв.

Възможността децата до 14 години да пътуват безплатно в градския транспорт идва, след като в края на миналата година Министерският съвет одобри промени в нормативната уредба и увеличи субсидиите и компенсациите в обществения транспорт.

Целта е да се ограничи пътуването с лични автомобили в големите градове и да се стимулира ползването на градски транспорт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Политика

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024