Децата с диабет получиха по-лесен достъп до инсулинови помпи и сензори

Децата със захарен диабет тип 1 вече ще имат много по-лесен достъп до инсулинови помпи и сензори за продължително мониториране на нивото на кръвната захар.

Новите правила за достъп до изделията по облекчена процедура са одобрени на заседание на Надзорния съвет на НЗОК в сряда, а принос за тях имат родители на деца с диабет, които водиха продължителна битка за правата на децата им.

Използването на глюкозни сензори и инсулинови помпи е много прецизна технология за лечение на диабет тип 1, която значително променя качеството на живот на тези пациенти. Глюкозните сензори дават точна картина за колебанията в нивата на глюкозата, като някои от тях правят по 290 замервания за денонощие.

Точното измерване на глюкозата е от голямо значение за подобряването на контрола и проследяването на лечението.

Инсулиновите помпи са малки и лесно се прикрепят към тялото. Те заместват инжектирането на инсулина с игла или писалка и се използват в комбинация със сензорите за инжектиране на точното количество инсулин в правилния момент.

България години наред изоставаше с прилагането на тези изделия и повечето пациенти ги поемаха за собствена сметка. В крайна сметка, устройствата влязоха в списъка за реимбурсиране от касата, но пък условията за ползване при децата бяха силно усложнени.

След активна кампания от страна на родителите, НЗОК премахва част от административната тежест. Занапред родителите ням да са длъжни да минават през комисия след първия протокол за назначаване на изделието, като отпускането на консумативи ще става вместо това от наблюдаващия ендокринолог.

„За пациентите под 18-годишна възраст отпада като задължителен критерият за определена стойност на гликирания хемоглобин, а също така отпада като изключващ критерий и задължителен шестмесечен курс от поставяне на диагнозата за деца и бременни при отпускане на сензори за захарен диабет тип 1. Основната цел на предлаганите промени е подобряване на достъпа до сензори за продължително мониториране на нивото на глюкозата, а с това контрола на диабета при децата със захарен диабет тип 1.“, пише в решението на НЗОК.

Облекчава се и редът за ползване на помпи и сензори при бременни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Байдън отхвърли случващото се в Газа да е геноцид и защити Нетаняху

Президентът на САЩ защити израелския премиер заради "неравнопоставеното" искане за арест на МНС

11:40 - 21.05.2024
Важно днес

Започва процесът срещу "принца" на крайнодесните "Граждани на Райха" в Германия

В съда влизат и съмишлениците му, с които според прокуратурата е основал групата

10:57 - 21.05.2024
Важно днес

ПИБ опроверга "пазарните слухове", че се продава

Реакцията на банката дойде след статия на "Капитал", че се очаква сделка

10:30 - 21.05.2024
Кино и сериали

Филмът за Доналд Тръмп шокира Кан. Екипът на кандидат-президента заплаши със съд

Сцена с предполагаемо изнасилване във филма предизвика широк медиен отзвук

10:00 - 21.05.2024
Живот

Нина Добрев е хоспитализирана след тежък инцидент с мотопед

35-годишната българка сподели своя снимка, на която се вижда как лежи на болнично легло, с гипс на коляното и шина на врата.

08:48 - 21.05.2024