От "Лозенец" в "Горна баня": Детската болница ще се строи в края на София Снимка: © Getty Images

Служебният кабинет избра нов терен за строителство на злополучната Национална детска болница - проект, който си остава на хартия вече повече от 4 години въпреки настояванията на родители и пациентски организации.

Новата идея, която беше представена от министрите Асен Меджидиев и Иван Шишков, е сградата да бъде построена в Горна баня - в близост до Ортопедичната болница, отвъд Околовръстното шосе.

Изборът на мястото е направен заради близостта до последната спирка на метрото и заради възможността да "не се правят компромиси" с проекта.

Парцелът и досега е бил предназначен за строителство на болничен комплекс, но досега процедурата е била блокирана поради факта, че в средата му има частен имот.

Правителството ще преговаря със собствениците площта да се измести в периферията на същия терен, за да може останалата част да се ползва за Детската болница.

Столична община ще трябва да одобри и още едно прехвърляне на свързан имот, който в момента е предназначен за зелена площ.

Проектът ще бъде задвижен в съкратени срокове, като до 1-2 месеца предстои да се одобри подробният устройствен план, а до 5-6 месеца да е готова идеята за архитектурата и разпределението на отделенията.

Цената все още не е ясна.

Опитите за построяване на нова детска болница буксуват от десетилетия. През 2018 г. правителството на ГЕРБ реши да използва недовършена висока сграда в двора на "Александровска болница" близо до центъра на града за тази цел, но се сблъска с масово недоволство поради непригодността на изоставения строеж за нуждите на модерно лечебно заведение.

В края на мандата на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров изведнъж беше решено Педиатрията да бъде построена в двора на болница "Лозенец" край Южния парк - това обаче беше посрещнато на нож от ръководството на бившата Правителствена болница.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Байдън отхвърли случващото се в Газа да е геноцид и защити Нетаняху

Президентът на САЩ защити израелския премиер заради "неравнопоставеното" искане за арест на МНС

11:40 - 21.05.2024
Важно днес

Започва процесът срещу "принца" на крайнодесните "Граждани на Райха" в Германия

В съда влизат и съмишлениците му, с които според прокуратурата е основал групата

10:57 - 21.05.2024
Важно днес

ПИБ опроверга "пазарните слухове", че се продава

Реакцията на банката дойде след статия на "Капитал", че се очаква сделка

10:30 - 21.05.2024
Кино и сериали

Филмът за Доналд Тръмп шокира Кан. Екипът на кандидат-президента заплаши със съд

Сцена с предполагаемо изнасилване във филма предизвика широк медиен отзвук

10:00 - 21.05.2024
Живот

Нина Добрев е хоспитализирана след тежък инцидент с мотопед

35-годишната българка сподели своя снимка, на която се вижда как лежи на болнично легло, с гипс на коляното и шина на врата.

08:48 - 21.05.2024