"Ghosts Again". Новото парче на Дейв и Мартин от Depeche mode в името на Флеч Снимка: © Getty Images

Небето сънува и мисли за Анди Флечър. Почти година след преждевременната смърт на кийбордиста на Depeche Mode през май 2022-ра, колегите му Дейв Гаан и Мартин Гор издадоха първия си сингъл като дует. Парчето се казва "Ghosts Again" и вече е във всички музикални платформи.


Меланхолична ода за техния стар приятел - така Vulture описва "Ghosts Again". Песента сплотява музикантите в съзерцание за "пропилени чувства" и "объркани мисли" – и как, въпреки че вярата им е подложена на изпитание, има утеха в идеята, че всички ще се съберат отново под някаква форма. (Може би като призраци.)

Видеото е режисирано от дългогодишния партньор на Depeche mode Антон Корбийн, който стои и зад клиповете на едни от най-знаковите парчета на бандата - Enjoy the Silence, Halo, A Question of Time и Behind the Wheel, както и зад документалния проект Depeche Mode: SPIRITS in the Forest.

Новият клип е решен в черно-бяло и е препратка към филмовия шедьовър "Седмият печат" на Ингмар Бергман, където двама мъже играят шах в спор за смъртта и прераждането, а идеята е смислово уплътнена от загубата на техния любим колега.

Парчето е част от новия албум на Depeche mode - Memento Mori, който ще излезе на 24 март и ще бъде представен на световно турне през 2023 г. За съжаление - без Флеч.

Стартът на турнето е през март в Северна Америка. Първата спирка е Сакраменто, Калифорния. В Европа групата идва през лятото, но София не е част от плана този път. Феновете от България могат да се ориентират към Букурещ, Загреб, Будапеща, Прага, Братислава и Милано.

Работата по албума, който е 15-ият студиен поред на групата, започва преди кончината на Флечър, но след трагедията гледната точка за живот след смъртта (което съвпада и със заглавието Memento Mori, взето от латинската фраза "Помни, че си смъртен") става особено актуална за музикантите. Това е първият им албум от пет години - след излизането на Spirit през 2017-та, когато бе и последното турне.

"След смъртта на Флеч решихме да продължим, тъй като сме сигурни, че това е, което той би искал", казва Гор за албума и допълва, че това наистина е придало на проекта допълнителенен смисъл.

Видеото на "Ghosts Again" излезе на 9 февруари и за по-малко от 24 часа има над 1,2 милиона показвания.

Depeche Mode се превръщат в легенди на музикалната сцена още с хитове като "Just Can't Get Enough", "Never Let Me Down Again", "Walking in my Shoes" .

Огромният им успех, последван от верни фенове на ню уейв звученето, идва с албума "Violator", който събира композиции като "Personal Jesus" и "Enjoy the Silence". "Violator" достига номер две в класацията за албуми на Обединеното кралство и е първият музикален проект на групата в топ 10 на Billboard 200, където се нарежда под номер седем. Тогава следва и турнето им World Violation Tour.

В България музикантите имаха два концерта - през 2006 г. и 2013 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

41-годишният политик беше нападнат от четирима души в петък вечерта, докато разлепя плакати в рамките на предизборната кампания преди вота за ЕП през юни.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024