"Диада" оглави българския боксофис. Филмът на Marvel претърпява провал Снимка: © Диада

Българският филм "Диада" е най-гледан в киносалоните у нас през изминалия уикенд, като е събрал над 12 хил. зрители. Това показват обобщените данни от българския боксофис.

Филмът на режисьорката Яна Титова задминава по-големи продукции, включително "Капитан Марвел 2" (The Marvels), чиято премиера също беше на 10 ноември. Българската лента, която разказва за насилието в училището, наред с много други теми, актуални сред тийнейджърите, е реализира общи приходи от близо 156 хил. лв.

Наскоро тя беше отличена с голямата награда за пълнометражен филм на фестивала на българското кино "Златна роза". А Титова грабна приза за най-добър режисьор.

Продукцията на Marvel се класира на второ място в българския боксофис, като събира приходи от около 147 хил. лв. Следвана е от прожекциите на "Тролчета: Бандата се събира" (Trolls Band Together), "Котки в музея" (Cats in the museum) и "Нощна смяна във Фреди" (Five Nights at Freddy's)

Това е едно от най-слабите представяния за филм от вселената на Marvel досега, като пониженият интерес се наблюдава и в други страни по света. С Съединените щати той успя да оглави боксофиса, но предварителните оценки на студиото показват, че филмът е събрал едва 47 млн. долара от продажби.

По данни на медийната компания за анализ Comscore "Капитан Марвел 2" е най-слабо представящият се проект на студиото. Той завършва под предишния рекордьор в тази категория - "Невероятният Хълк" от 2008 г., който събира малко над 55 млн. долара в премиерния си уикенд.

Според експерти провалът на Marvel сега показва предизвикателствата пред студиото, които се развиват през последните години. Някои от тях посочват, че по киносалоните и платформите за стрийминг има пренасищане на продукции със супергерои, което е довело до известна умора сред публиката.

Тази година Marvel все пак успя да произведе няколко хита. "Пазители на галактиката част 3" (Guardians of the Galaxy Vol.3) откри това лято със 118 млн. долара, след което в крайна сметка събра 845,6 млн. долара в световен мащаб. Филмът "Спайдър-мен: През Спайди-вселената" (Spider-Man: Across the Spider-Verse) на Sony спечели 690,5 млн. долара в световен мащаб и дори се очаква да бъде сред претендентите за "Оскар".


Още по темата:

Алек Алексиев, Яна Титова Яна Титова и Алек Алексиев: Сцената не е за да си изпеем песните и да си кажем репликите - тя е трибуна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024