Digital Trends 2022: Как виртуалното подобрява реалната връзка между бизнес, потребители и институции

Тазгодишното издание на форума Digital Trends 2022 премина при огромен интерес и с вдъхновяващи теми, които обхванаха различни аспекти на дигиталната среда за бизнеса и институциите у нас.

Събитието, което се проведе на 25 октомври в Sofia Event Center, посрещна експерти на водещи позиции в глобални компании, сред които Microsoft, Adidas, Pierre Fabre, Glovo, Digital Nation, които очертаха най-важните потребителски тенденции и нови бизнес и институционални модели в дигиталния свят.

Едни от най-успешните български предприемачи с мащаб на бизнеса в целия свят, сред които SiteGround, FITE, Dreamix, EGT Digital, говориха за предизвикателствата на бизнеса по време на растеж и техните решения, а основателят на Auxionize Ивайло Пенчев разви темата за прозрачността в бизнеса и нуждата от повече фокусирани върху клиента дигитални пазари.

Ивайло Пенчев SiteGround, FITE, Dreamix, EGT Digital - Digital trends 2022

Водещите тенденции в сферата на електронната търговия и финтех очертаха лидери от едни от най-големите компании у нас - eMag, tbi bank, А1, ОББ, UNIQA, MyFin, CashCredit, Инвестбанк, Glovo.

Начало даде водещият лектор Бела Пап, глобален директор в Microsoft Advertising, който постави акцент върху потребителските тенденции след пандемичната криза и очерта възхода на т.нар. "Workday Consumer" поведение.

Бела Пап, глобален директор в Microsoft Advertising, digital trends 2022

“Workday Consumer не е таргет група, това сме всички ние, които работим преимуществено от дома си. Microsoft проведе проучване в партньорство с Forrester, за да вникне в промяната на работните навици, която е фундаментална. Резултатите показват, че ⅔ от респондентите прекарват повече време пред компютрите си сега, отколкото преди пандемията. Над 60% отмятат лични задачи, като търсене на информация или пазаруване, в работно време. Почти същият процент смятат, че работата и личните задачи са еднакво важни и тук е сериозната промяна в начина на работа днес”, сподели в лекцията си Пап.

Конференцията продължи, като се разгърна в 5 панела – eCommerce Tomorrow, The Power of Scalability, Next Gen Metaverses, Future Is Fintech и Building the Digital State.

Извън основните панели специален гост на събитието беше основателят на Glovo Оскар Пиер, който бе „доставен“ от екипа си у нас в уречения час за бърз провокиращ разговор с Александър Йорданов, генерален мениджър на компанията в България.

основателят на Glovo Оскар Пиер, digital trends 2022

Оскар Пиер разкри интересни факти за Glovo, включително някои от основните грешки, които допуска през годините в опит да разшири своя бизнес. “Когато видяхме как се развиваме в Барселона, Мадрид и Милано, това ни направи много амбициозни. Решихме да навлезем на още пазари и започнахме да го правим доста бързо. По-късно осъзнахме, че водим много битки и не можем да спечелим всичките от тях, сподели той.”

Владислав Лазаров, глобален старши директор на дигиталните продукти в Adidas, “отвори” широко вратите към Мetaverse, като запозна аудиторията с възможностите, които този нов виртуален свят разкрива за бизнеса. “Според прогнози метавселената ще генерира 600 млрд. евро приходи през 2026 г. 88% от поколението Z смята, че виртуалната им идентичност кореспондира с реалната, а 38% виждат виртуалната среда като част от ежедневието си в момента.”, каза Лазаров и обяви, че се очаква спортният бранд Adidas да отвори офис в София, в който компанията ще прави технологични разработки.

глобален старши директор на дигиталните продукти в Adidas Владислав Лазаров, digital trends 2022

Истинско възхищение предизвика един от най-интересните лектори Анна Полищук, съосновател на украинската платформа Lalafo, която разказа своя път и борба за съхраняването на успешната украинска стартъп екосистема по време на война, както и за ролята на бизнеса, който ръководи, в помощ на нейните сънародници. Тя завърши лекцията си с призив към публиката да не отказва помощ и подкрепа на свои колеги, които в момента се намират в Украйна.

Анна Полищук, Digital trends 2022, съосновател на украинската платформа Lalafo

„Не копирайте Е-Естония, създайте своя визия за дигитално бъдеще“, това агитира естонецът Юлар Яксо по време на панела Building the Digital State. Юлар, който e основател на Digital Nation и пряк участник в дигитализацията на Естония, дискутира пътя към изграждането на цифрово общество заедно с бившия министър на електронното управление Божидар Божанов, бившия министър на иновациите и растежа Даниел Лорер и предприемача Ивайло Пенчев, основател на дигиталната платформа Auxionize, създаваща първия клиентоцентричен пазар за бизнеса. 10 принципа определят създаването на добре функциониращо дигитално правителство, каза още Юлар.

Юлар Яксо Digital Trends 2022, сновател на Digital Nation и пряк участник в дигитализацията на Естония

Поставянето на потребителя на първо място е най-важният от тях: „Създавайте решения за гражданите, не за политиците“, каза Юлар. И още: “Дигиталните услуги трябва да бъдат безпроблемни, добре интегрирани, ефективни и защитени от кибератаки. Дигиталното общество предлага решения, които са равностойни или по-добри от тези в „реалния свят“., завърши Юлар Яксо.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Работата на актьора над себе си. И на пиара върху нас

Сериозно ли е да сравняваме заслугите на PR-а на Народния театър със заслугите на неговите творци?

14:09 - 07.12.2022

САЩ одобриха продажбата на танкове M1A1 Abrams на Полша в потенциална сделка за 3,75 млрд. долара

Ако сделката бъде осъществена, Полша ще разполага с по-голям танков флот от Франция, Германия или Великобритания

14:03 - 07.12.2022

Руският митрополит и Митрофанова се оказаха гости на Симеон Сакскобургготски във Врана

Докато хората протестираха пред руската църква в София

13:12 - 07.12.2022

Асен Василев иронизира "полета на гълъба" след критики на Донев към ПП

Донев определи като PR-фокус настояването на ПП за изслушването му за Шенген

12:45 - 07.12.2022

Китай смекчи някои от най-тежките си Covid мерки

Промените след протестите продължават

12:37 - 07.12.2022

Германия предотврати опит за държавен преврат

Заговорниците са планирали да върнат модела на Втория райх

10:52 - 07.12.2022

Борисов и Ердоган може да са провели среща за кабинет с ДПС, твърди Стоян Михалев от ДБ

Депутатът от ДБ каза, че е дочул в кулоарите за неформална среща на Борисов в Турция с някои от "много висшо ниво"

10:46 - 07.12.2022

Демократите укрепиха мнозинството си в Сената на САЩ след оспорвана победа в Джорджия

Победата на Уорнък осигурява на демократите 51-ото място в Сената

10:13 - 07.12.2022