И гигантът IBM с ултиматум: Завръщане към офиса или напускаш завинаги Снимка: © Getty

Ако преди малко повече от 3 години работата от вкъщи беше нещо, с което много компании се сблъскваха за първи път, в началото на 2024 година все по-голяма част се опитват да върнат служителите в офиса - с по-мек подход или директно с твърд тон.

Служителите на технологичния гигант IBM са поредните, които в началото на годината получават ултиматум с кратко, но ясно послание: преместете се близо до офиса или напуснете компанията.

В края на миналата година работещите във водещата американска компания в областта на облачните услуги и бизнес софтуера VMWare също получиха подобна заповед. Нареждането дойде от главния изпълнителен директор на производителя на чипове Broadcom, който през ноември 2023 г. придоби компанията.

Общото между ултиматумите е, че и в двата случая се определя "периметър" от 80 мили (около 50 км), като от Broadcom призоваха всички, които живеят на по-малко от 50 мили от офиса си, да се върнат в него, а от IBM казват, че тези които не се преместят да живеят на такова разстояние от работното си място, просто ще го загубят.

В съобщението на един от вицепрезидентите на IBM се посочва, че всички мениджъри са длъжни да явяват в офиса на фирмата или на неин клиент най-малко три пъти в седмицата или "пътищата им с компанията да се разделят".

Още преди няколко месеца главният изпълнителен директор на IBM Арвинд Кришна обяснява в интервю за Bloomberg, че служителите, които не ходят в офиса, имат по-малък шанс да получат повишение.

За физическо завръщане на работното място се обявиха и други големи технологични компании като Amazon и AT&T.

Дори привърженици на работата от вкъщи признават, че служителите са по-продуктивни далеч от офиса, но като цяло фирмите губят от тяхното отсъствие.

"Справяме се много по-добре с крайните срокове. Но дали брейнстормингът чрез Zoom е по-ефективен от разговор край кафемашината? Ставаме все по-продуктивни и все по-малко креативни," казва Сали Кравчек, директор на платформата за финансова грамотност Ellevest.

Анализ на фирмата за проучване на кандидати за работа Checkr сред 3000 служители и мениджъри в САЩ през ноември миналата година показва разликите в нагласите на хората според позицията, която заемат.

  • 68% от мениджърите и 48% от служителите искат да продължат да работят от вкъщи;
  • 56% от мениджърите и 38% от служителите виждат проблем в нежеланието на работниците да се върнат в офиса;
  • еднакъв дял - 60% - смятат, че работата в офис води до повече стрес и претоварване;
  • 52% от мениджърите и 48% от служителите предпочитат да работят 4 дни в седмицата, отколкото да получат по-висока заплата през 2024 г. ;

В момента служителите в офисите са наполовина по-малко, отколкото в края на миналата година, сочат данни за САЩ за 2023 г. Прогнозите са, че 90 на сто от компаниите ще се опитат да върнат служителите обратно в офисите, но не и пътуването до работното място 5 дни в седмицата.

Илюстративна снимка на офис Свърши ли и в България тихият лукс на хоум офиса?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024