Гласът ѝ се чува още от коридора, докато в залата разпалено обяснява комбинациите на любителите, дошли да се учат на спортни танци в свободното си време.

Не им се кара, просто гори в танца и по своя си начин опитва да им предаде тази енергия.

Освен по високия ѝ глас, ще я познаете и по огнената коса и звънливия смях, почти фалцет, когато се засмее искрено. Същевременно излъчва онази ледена сериозност, когато показва комбинациите. Огън и лед в едно тяло на танцьор.

Воденето на любителски групи не е основното занимание на Диляна Попова. Под крилото ѝ са “пораснали” десетки двойки състезатели, за които тя е треньор, приятел, понякога малко психолог, но най-вече вдъхновение.

Диляна е с тях във всяка стъпка и се грижи за това, когато излязат “на паркета”, самите те да успеят да изразят себе си и своята уникалност, (така наричат в танцовите среди дансинга на състезанията).

Срещаме се с нея някъде между индивидуалните ѝ уроци, организацията на следващото пътуване за състезание и любителските групи. Споделя, че ежедневието ѝ изисква желязна организация, за да успее да бъде навсякъде и в добра форма.

Избрахме да поканим Диляна Попова в поредицата на “Булевард България” и овесените закуски Dr. Oetker Vitalis, посветена на хората, които летят от едно място на друго, надпреварват се с времето и жонглират с десетки задачи.

Хора, които често нямат време да хапнат нещо, дори и набързо. Именно от липсата на време е вдъхновена рецептата на Vitalis – малко топла вода или прясно мляко и получаваш питателна, богати на фибри храна. Освен пълнозърнести овесени ядки и чия, овесените закуски Vitalis имат и добавен магнезий, което ги прави подходящи за активно спортуващите. От Dr. Oetker са направили опаковките им и достатъчно компактни, така че могат да се поберат както в джоба на якето, така и в дамската чанта, или спортния сак.

За Диляна бързането от урок в урок и от зала в зала вече е естествено състояние. Тя е намерила своето вътрешно равновесие в него.

В началото бе танцът

Оказва се, че Диляна започва да се занимава сериозно с танци “сравнително късно”, на 17 години. По свое собствено желание. Казва, че от малка е знаела, че иска животът ѝ да бъде свързан с това изкуство, което по неповторим начин свърза естетика, спорт, креативност.

Остава в първия си състезателен клуб за дълго и развива състезателна кариера.

Овесените закуски Vitalis - за едно добро начало на деня

Овесената закуска е вечна класика не само защото се приготвя лесно, но и защото с нея можете да си набавите всички необходими съставки за добро начало на деня. Когато бързате и не разполагате с достатъчно време, или ви се налага да хапнете набързо в офиса, но искате да е нещо здравословно - решението е овесена закуска Vitalis от Dr. Oetker.

Тя съдържа пълнозърнести овесени ядки, чия, магнезий, богата е на фибри и се приготвя бързо и лесно. Овесените закуски Vitalis са подходящи за хапване по всяко време в натоварения ден от задачи. Богати са на фибри, които подобряват метаболизма и дават енергия за динамичния ден. Добавеният магнезий допринася за намаляване на чувството на отпадналост и умора и подпомага нормалното действие на метаболизма и производството на енергия. С други думи, идеален вариант за хора, които спортуват като хоби или имат натоварено ежедневие. А освен това може да бъде носена в чантата и приготвена навсякъде. Трябва само да залеете съдържанието на пакетчето с гореща вода и да изчакате 3 минути. А към всички полезни съставки, получавате и приятен плодов или шоколадов вкус, който ще задоволи глада ви за поредния калоричен десерт.

Овесената закуска Vitalis с чия се предлага в шест варианта - ябълка и канела, малина, ягода, шоколад, шоколад и банан и овесена закуска с протеин, шоколад и кокос. Създадени за всички, които ценят както времето си, така и грижата за себе си.

В един момент обаче остава без партньор. Това не я спира. Диляна решава да уплътни времето си като помага на останалите двойки в клуба, в който танцува. И това са първите ѝ стъпки по пътя, който ще поеме като треньор.

“Дълго време развивах състезателната си кариера, и в един момент, в който бях в търсене на нов танцов партньор, естествено започнах докато търся, между другото да помагам за подготовката на някои от състезателите и децата от клуба.”

И макар целта ѝ в началото да не е да става треньор, в помощта за другите се ражда една нова страст - да подготвя състезателите да станат своята най-добра версия.

Днес, години по-късно, е Диляна Попова е част от клуб по спортни танци “Брилянт”, където официалната ѝ роля е на човека “зад кадър”, или в случая “извън паркета”. Чувства се добре, защото успява да удовлетвори вътрешната си потребност да се учи, но и да предава знанията на другите.

“В един момент, някак естествено установих че ми е много приятно да разкривам на други хора магията на танците като изкуство и като музика, но и същевременно като дисциплина.”

Удоволствието да работиш с деца

Значителна част от треньорската ѝ работа се състои в работата с малки деца, които правят своите първи танцови стъпки.

Когато говори за малките, сменя тона – личи, че изпитва различно удоволствие, по-силно може би. Казва, че веднага си проличава кое дете има заложби за танц.

“Tо е като шесто чувство. Виждаш как те слушат с внимание и им е интересно. Сякаш бързат да станат добри и дори понякога задават въпроси за неща, за които голям човек би попитал. Има една лекота в движенията им - все едно рисуват с ръце и крака.”

Първото, което прави впечатление е, ако детето може да усеща музикалните бройки и да напасне танцовите движения в ритъма на музиката.

Хубаво е децата да започнат да се занимават със спортни танци едва след като имат базови познания за пространството, казва още тя.

“Трябва да знаят посоките (ляво-дясно), да имат координация между ръце и крака, концентрация. За възпроизвеждане на стъпки в музика и танцуване с някого, поне от пет години нагоре”, съветва Диляна.

Някои от младите двойки, на които е треньор, са нея от детската възраст и тук се появява едно от предизвикателствата. Става дума за границата между треньорство и приятелство. В годините на Диляна ѝ трябва време, докато се научи да владее емоциите си.

“Улисана в моята страст, твърде много давам към състезателите. Трябваше да разгранича професионална страна на танците от любовта, която изпитвам към тях като хора. Треньорството не може да минава граници. Има го приятелството, но с времето се научих, че отношението между треньор и състезател трябва да се поддържа.”

Какво отличава най-добрите

Работата като треньор на Диляна не се изчерпва само до времето в залата. “Особеното при нас е, че нашата работа съдържа елемент на изкуство, от което произтичат доста отговорности. Най-напред са чисто техническите и танцувалните - стъпки, техника, изпълнение. После идва връзката между двамата танцьори в двойката. След това треньорът отговаря за участието на състезанията и графика на тренировките. Той трябва да следи много добре и познава състезателите.“

Именно по дисциплината и постоянството се разпознава добрият танцьор. “Танцът, дори когато е за удоволствие, пак има норми. Изискват се и много сериозни физически качества. Всичките елементи, които ги има в един елитен спорт, присъстват и в спортните танци.”

Разликата спрямо останалите спортове е това, че тук няма възраст, отвъд която вече е твърде късно да се започне, нито да се спре една състезателна кариера. Историята познава световни шампиони над 30 и дори 40 години.

Най-важното е танцьорът да е трудолюбив. Това е и урокът, който тя се стреми да предаде на своите състезатели. “От там нататък те могат всичко да направят. Нещата се учат.”

Разказва за световни шампиони, които в началото не са имали никакъв усет за движение, но са се развили заради стремежа и заради връзката, която се установява с танца. “Докато тялото се чувства добре и може да издържа на състезанията, няма никакъв проблем кариерата да продължи.”

Да бъдеш винаги във форма

Спортните танци предполагат и по-различна грижа за себе си и за тялото, докато навигира между програмата с индивидуални уроци, организирането на пътувания, помагане с визиите и костюмите на танцьорите и воденето и на любителски групи извън клуба.

“Дните ми са много забързани. Активната част на деня започва от десет и всеки ден до късно вечерта съм с танцови групи в зала. Събота и неделя също има часове или занимания, а когато влезем в състезателния период, има и много пътувания с танцьорите.”

Един подобен натоварен график изисква голяма организация и често 24 часа на ден са недостатъчни. Затова на Диляна й се налага да пести време по всички възможни начини. Нейното решение е да опитва да свърши максимално много неща на телефона, докато се придвижва. “Също така често върша някакви неща вечер или късно нощем. През деня се старая максимално да организирам задачите, така че да са стегнати и локациите да са близки.”

Още една разлика при спортните танци, която е в услуга на танцьорите, е важността на храненето при тях. Основното е, че при тях не се налага непременно да се броят калории, казва Диляна.

“Самата подготовка и после състезанията са такива, че всичко консумирано се изгаря и не ти се налага да следиш изкъсо колко и какво ядеш, стига да е балансирано. Естествено, можем да хапваме сладки неща, и бързата храна трябва да се избягва, но за това помага и треньорът по физическа подготовка. Но най-важно е всеки танцьор да изгради самостоятелно усещане така че да си набавя всичко необходимо.“

Свикнали сме да приемаме, че всички хора, занимаващи се със спорт са някак естествено в добра форма винаги. Но зад добрата форма се крие добро хранене и тук Диляна е установила свои собствени правила, които следва неотлъчно. За нейните собствени хранителни навици, тя отново смята, че вслушването в тялото е ключът към доброто хранене. Основното е да се яде осъзнато и тогава всяка храна ще бъде усвоена от организма, това е нейното схващане.

“Нашето тяло знае храната, от която има нужда, за да се чувства добре и затова не следвам специален режим, но много обичам зеленцуци, салати и месо. Важно е да е вкусно, и да не е твърде тежко, мазно или лютиво. Обичам разбира се и сладко да хапвам, това ми е слабост.“ За добрата й форма разбира се спомагат и тренировките, които води и тези, на които самата тя ходи за удоволствие – кондиционни тренировки, уроци по балет и стречинг.

Да танцуваш с огън и лед в сърцето

Отново в духа на самоусещането на танцьорите, най-ценният съвет на Диляна към нейните възпитаници преди да излязат на дансинга, е да танцуват с удоволствие и споделено своя танц, без мисъл за резултат или техника.

“Техниката се научава, но това, което отличава най-добрите двойки, е че всяка една си има свой стил, страст и харизма. Аз бих сложила енергията и аурата на една двойка на първо място. Дори когато съдийствам на състезания, виждам технично много добри двойки, но няма израз, няма комуникация. И виждам такива, при които въпреки че има какво да се желае, танцуват с такова настроение, че в повечето случаи ще бъдат предпочетени те.”

Dr. Oetker през годините Доктор Йоткер - фармацевтът, който направи революция в кухнята преди 133 години


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Възраждане", БСП и ИТН показаха дъното на 50-тото НС. Пълен погром, обяви Асен Василев

Блокирани бяха ключови текстове, от които зависят милиарди по ПВУ

22:55 - 26.09.2024
Важно днес

Международна среща за войната в Украйна ще се проведе в Германия

Тя ще бъде ръководена от контактни групи на САЩ

17:49 - 26.09.2024
Живот

The Cure представиха първата си нова песен от 16 години насам

Групата потвърди и нов албум на 1 ноември

16:03 - 26.09.2024
Култура

„Книги за смет“ 2024 завършва в София с инициативата „Зеленият площад“

Екокампанията ще се проведе на 29 септември на паркинга на Централни хали

14:31 - 26.09.2024