Снимка: © Facebook.com/Dimitar Dimitrov

Снегът почти винаги успява да изненада почистващите фирми, които докато изкарат снегорините си по пътищата, вече е натрупало огромно количество. Свикнали сме на гледките със закъсали автобуси от градския транспорт и автомобили по софийските булеварди, както и навсякъде в страната.

На основателя на хостинг-компанията ICDSoft Димитър Димитров обаче не му е нужно да чака снегорини, защото си има свои собствени.

Бизнесменът е добре познат с иновативните си решения, едно от които е изграждането на напълно независим бизнес от енергото чрез соларни панели. Напоследък името му все по-често попада под вниманието на медиите заради това, че Димитров беше основният спонсор на 19-годишната Зара Ръдърфорд, която официално подобри рекорда за най-млада жена, изпълнила самостоятелна самолетна обиколка около света.

Пътешествие около света с българска помощ - небесният рекорд на Зара Ръдърфорд

Поредната му умна идея е тракторът „Ламборджини“ с ново гребло за сняг, който бизнесменът използва за разчистване на пътищата в община Невестино (обл. Кюстендил).

„Снеговалежът пак изненада професионалистите в община Невестино, но не и аматьорите. Не, ние не сме строителна или фирма за пътно поддържане, а IT-компания. Но разполагаме с нов трактор „Ламборджини“ с ново гребло за сняг“, пише той в публикация в блога си, към която е добавил и видео с „акцията“ по изриване на сняг с общо 4 машини.

Димитров разполага и със стар трактор, „но в състояние като нов“ - Mercedes-Benz Unimog. Бил е собственост на армията на САЩ и е престоял много години в хангар във военна база в Германия, преди да влезе в употреба на ICDSoft. Той е със система за опесъчаване и гребло за сняг, а през лятото ще бъде превърнат в противопожарен автомобил с цистерна и мощно водно оръдие.

Собственикът на хостинг-фирмата има и три амфибии с гребла за сняг, както и верижен челен товарач Bobcat T590 с роторен снегорин. Това не е всичко - големият колесен челен товарач прави зимната му задача още по-лесна.

„Днес има само четирима на работа в опорния ни пункт в провинцията и затова изкарахме само четири машини”, пише Димитров на 2 февруари. „Знам, че професионалистите няма да успеят да се справят с „25-сантиметровата снежна стихия“ в рамките на днешния ден“.

Той и екипът му чистят и в съседните махали. Димитров предлага помощта си на всеки в община Невестино, който „изпадне в беда и има нужда от почистване на път или медицинска евакуация“.

„Обявявам конкурс за най-хитроумен отговор на въпроса "Българска IT-компания разполага със снегопочистваща и противопожарна техника от над десет години, но положението със зимните пътища в малките населени места и горските пожари в страната не се е подобрило съществено. Какво още трябва да закупи/дари/предостави ICDSoft, за да стане държавата ни нормална?", пише бизнесменът.

„Ще наградя авторите на трите най-хитроумни отговора с безплатен хостинг и регистрация на домейн за десет години. Отговорите не трябва да противоречат на законите и Kонституцията на Република България. Изпращайте ми ги на лично“, добавя той.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне