Димитър Димитров от ICDSoft извади свои снегорини, вместо да чака "професионалистите" Снимка: © Facebook.com/Dimitar Dimitrov

Снегът почти винаги успява да изненада почистващите фирми, които докато изкарат снегорините си по пътищата, вече е натрупало огромно количество. Свикнали сме на гледките със закъсали автобуси от градския транспорт и автомобили по софийските булеварди, както и навсякъде в страната.

На основателя на хостинг-компанията ICDSoft Димитър Димитров обаче не му е нужно да чака снегорини, защото си има свои собствени.

Бизнесменът е добре познат с иновативните си решения, едно от които е изграждането на напълно независим бизнес от енергото чрез соларни панели. Напоследък името му все по-често попада под вниманието на медиите заради това, че Димитров беше основният спонсор на 19-годишната Зара Ръдърфорд, която официално подобри рекорда за най-млада жена, изпълнила самостоятелна самолетна обиколка около света.

Пътешествие около света с българска помощ - небесният рекорд на Зара Ръдърфорд

Поредната му умна идея е тракторът „Ламборджини“ с ново гребло за сняг, който бизнесменът използва за разчистване на пътищата в община Невестино (обл. Кюстендил).

„Снеговалежът пак изненада професионалистите в община Невестино, но не и аматьорите. Не, ние не сме строителна или фирма за пътно поддържане, а IT-компания. Но разполагаме с нов трактор „Ламборджини“ с ново гребло за сняг“, пише той в публикация в блога си, към която е добавил и видео с „акцията“ по изриване на сняг с общо 4 машини.

Димитров разполага и със стар трактор, „но в състояние като нов“ - Mercedes-Benz Unimog. Бил е собственост на армията на САЩ и е престоял много години в хангар във военна база в Германия, преди да влезе в употреба на ICDSoft. Той е със система за опесъчаване и гребло за сняг, а през лятото ще бъде превърнат в противопожарен автомобил с цистерна и мощно водно оръдие.

Собственикът на хостинг-фирмата има и три амфибии с гребла за сняг, както и верижен челен товарач Bobcat T590 с роторен снегорин. Това не е всичко - големият колесен челен товарач прави зимната му задача още по-лесна.

„Днес има само четирима на работа в опорния ни пункт в провинцията и затова изкарахме само четири машини”, пише Димитров на 2 февруари. „Знам, че професионалистите няма да успеят да се справят с „25-сантиметровата снежна стихия“ в рамките на днешния ден“.

Той и екипът му чистят и в съседните махали. Димитров предлага помощта си на всеки в община Невестино, който „изпадне в беда и има нужда от почистване на път или медицинска евакуация“.

„Обявявам конкурс за най-хитроумен отговор на въпроса "Българска IT-компания разполага със снегопочистваща и противопожарна техника от над десет години, но положението със зимните пътища в малките населени места и горските пожари в страната не се е подобрило съществено. Какво още трябва да закупи/дари/предостави ICDSoft, за да стане държавата ни нормална?", пише бизнесменът.

„Ще наградя авторите на трите най-хитроумни отговора с безплатен хостинг и регистрация на домейн за десет години. Отговорите не трябва да противоречат на законите и Kонституцията на Република България. Изпращайте ми ги на лично“, добавя той.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023

Явор Божанков: Борисов е на финала на кариерата си, но колко ще продължи този финал?

Има външнополитически риск България трайно да бъде откъсната от сърцето на Европа

09:00 - 25.03.2023

ГЕРБ постави условие пред ПП за преговори в новия парламент

Контролът на Министерството на финансите се оказа критичната точка за ГЕРБ

21:26 - 24.03.2023