Снимка: © bTV

Вече ви разказахме историята на 19-годишната Зара Ръдърфорд, която официално подобри рекорда за най-млада жена, изпълнила самостоятелна самолетна обиколка около света. Пътуването ѝ нямаше да е възможно без главния спонсор – българинът Димитър Димитров, който е основател на хостинг-компанията ICDSoft.

Димитров е известен с иновативните си идеи. Той е построил голямо съоръжение, което е напълно независимо от енергото – ход, който изглежда повече от находчив в контекста на рязкото покачване на цените на тока за бизнеса и битовите потребители.

Спонсорът на Зара, който заяви, че ще финансира и самолетната обиколка на 16-годишния ѝ брат, съхранява данните на клиентите на хостинг-компанията си в защитена от външни фактори среда под земята. Освен това е изградил подземни помещения, които могат да подслонят доста хора при извънредна ситуация.

Пътешествие около света с българска помощ - небесният рекорд на Зара Ръдърфорд

bTV показа репортаж за модерната инфраструктура, която Димитров е създал в провинцията – високо в планината, на километри от София. Там той е издигнал голяма оранжерия, в която се засажда и се отглежда чиста и екологична храна за него и служителите му.

„В оранжерията отглеждаме всякакви плодове и зеленчуци – моркови, лук и чесън. Имаме и ананас със специална функция. Той се намира в средата на оранжерията и ако измръзне (при 12 градуса по Целзий), значи, че имаме проблем с отоплението“, обяснява Димитров пред телевизията.

На площ от 160 кв. м, системата му се захранва с помощта на соларни панели – фотоволтаични, които произвеждат електричество, и вакуумно-тръбни, генериращи топлина. Съоръжението осигурява на бизнеса на Димитров 100% независимост от енергото.

„Целенасочено под пода няма термоизолация. През лятото ние сме подгрели съоръжението и два метра скална маса под него до много висока температура“, обяснява бизнесменът.

„Разполагаме с продоволствия, достатъчни за 1 година, могат да стигнат за цели 50 семейства за този период“, добавя той.

Димитров наема първите си служители в ICDSoft през далечната 2002 г., когато живее в Хонконг, а фирмата му е регистрирана у нас от първия нает специалист. По-късно той му я продава формално. Бизнесменът решава да изгради устойчив бизнес модел, свързан с енергийна независимост, и според данни от блога му към ноември 2021 г. разполага с над 200 соларни панела с общ капацитет 56 киловата, плюс мобилен енергиен възел, състоящ се от два киловата соларни панели, два киловата вятърна турбина и 30 киловатчаса батерии.

„И не само че не съм зависим от електрическата компания, но и имам излишък, с който зареждам новия ни семеен автомобил, който пък е с 85-киловатчасова батерия“, пише Димитър Димитров.

Попитан каква е причината за всичко това, бизнесменът отговаря, че човечеството е преживяло истински късмет, че до момента не е имало „мащабни катаклизми“. Странната си теория обяснява с пример от 1816 г. – годината без лято. „В тези райони е валял сняг, не е имало реколта, това е довело до масов глад и тези райони пазят история за събитието и са взели съответните мерки. Аз  не желая да съм зависим от доставки, от производители в чужбина, от международното положение, а това в момента е много актуално. Енергията тук се намира под краката ни и е сигурна, а не е в земните ядра на Русия и Азербайджан“.

Под земята той е изградил защитени зали, в които са разположени продукти, от които човек може да има нужда при пълна изолация. „В това подземно съоръжение сме създали нормални битови условия и то може да бъде използвано в случай на нужда“, обяснява Димитров пред bTV.

Там се съхраняват и данните на клиентите на хостинг-компанията – в тръба, която осъществява защита от електромагнитни въздействия. В нея са разположени литиеви батерии, осигуряващи електричество през частите на деня, в които няма вятър и слънце.

„Ако Земята бъде сполетяна от слънчево изригване в голям магнитуд, нашето оборудване ще бъде запазено. Съоръжението е достатъчно голямо, за да приюти хора – всичките ми служители и съседите“, казва Димитров. Защитата е осигурена от арматура и специална неръждаема стомана.

„Ние имаме ангажимент към нашите клиенти и трябва да направя така, че ние да сме в състояние да ги обслужваме, без значение какво се случва около нас“, добавя бизнесменът.

Димитров е изградил няколко отделни съоръжения под земята, които не са свързани с топли връзки, за да може да се изолират хора в случай на пандемия. Бизнесменът не разкрива каква е дълбочината. Казва само, че през летните дни се произвежда около 200-300 киловатчаса ток дневно.

„Много хора са ме питали през годините: „Ти защо правиш тези приготовления, от какво се страхуваш?“. Ами не, не се страхувам от нищо, просто познанията ми по история ми казват, че почти няма поколение, живяло на този свят, което да не е преживяло някакво сътресение – войни, революции, природни бедствия, пандемии. И нямаме основателна причина да смятаме, че ние ще минем между капките. А дори и ние да минем, то децата ни едва ли ще имат нашия късмет“, пише в блога си Димитров още през 2020 г.

„Ние не можем да знаем какво ще бъде бъдещето, но трябва да бъдем подготвени за всичко. Та нали всички ние сме наследници на хилядите предишни поколения, които са преминали през какво ли не, за да ни има нас. Сега от нас се иска не просто да оцелеем, а да оставим на децата си един по-добре организиран, по-справедлив и по-безопасен свят“, смята основателят на ICDSoft.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент каза, че вижда заплаха в разширяването на Алианса

И McDonald's напуска Русия, продава бизнеса си след повече от 30 г. в страната

Първият ресторант носеше символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия 

Съдът: Хора на високи държавни позиции са взели участие в схемата за пране на пари от "Хемус"

Желанието на единствения обвиняем за парична гаранция бе отхвърлено

Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса

Срещата с работодателите идва в навечерието на национален протест

Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година

Президентът изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията

Френският автомобилен гигант се е съгласил на национализация - с опция да се завърне евентуално до 6 години

"За едни 12 точки": За кого гласува българското жури на "Евровизия"

Тази година журито не подкрепи песента победител на Украйна, което предизвика вълна от реакции в социалните мрежи

"Продай на Remix" - услугата, която дава втори живот на дрехите ви

"Най-зелените компании в България“ отличи Remix за изключителни постижения в областта на устойчивата мода