Димитър Главчев внезапно "се скри" от изслушването в Народното събрание Снимка: © Булевард България

Служебният премиер Димитър Главчев е приел, след което внезапно е отказал да се яви на изслушване в Народното събрание по искане на ПП-ДБ.

Темата на изслушването трябваше да бъдат уволненията и новите назначения в ДАНС, Комисията за сигурността на информацията, ДА "Технически операции" и ДА "Разузнаване".

На председателския съвет преди заседанието на парламента е станало ясно, че Главчев първо се е съгласил лично да се отзове на поканата. С него е разговаряла и председателката на НС Рая Назарян.

Един час по-късно служебният премиер обаче е "пуснал съобщение, че няма да може да дойде".

"Вероятно защото някои от смените са, меко казано, скандални", коментира Николай Денков (ПП-ДБ).

Всъщност Главчев е решил да придружава служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова при проверка на "необходимостта от затварянето на отсечката от международния път Е-79 до Ботевград и довършването на модернизацията ѝ". Не е ясно защо се налага лично премиерът да се занимава с този въпрос.

Вместо това в дневния ред на парламента е внесена точка за изслушване на директора на Служба Военно разузнаване ген. Венелин Венев от ГЕРБ и ДПС.

Венев е привикан да дава обяснения по проверка, която засяга лично Атанас Атанасов - един от вносителите на искането за изслушване на Главчев. Председателят на ДСБ е и основният говорител на коалицията по темата за нуждата от пълна реформа на службите за сигурност.

Според медийни публикации - Атанасов бил проверяван заради опити да вербува служители от Военното разузнаване през 2023 г., за да му дават вътрешна информация за работата на институцията.

Атанасов отказа да коментира темата по същество пред журналистите в кулоарите на парламента, но обърна внимание на следното: "В миналото Народно събрание изслушването на Венев беше предложено от "Възраждане" и с гласовете на ГЕРБ и ДПС беше отхвърлено. Сега ГЕРБ и ДПС искат изслушване".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Новите влакове за БДЖ са под въпрос заради отказ на Stadler

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024