Димитър Главчев ще е готов със състава на служебните министри още на 4 април Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

Кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев ще бъде готов с проектокабинета си още в четвъртък, 4 април.

Това обяви президентът Румен Радев по време на среща с ръководството на Централната избирателна комисия.

Радев обяви, че още утре в 9:30 ще свика среща на парламентарните групи заедно с Главчев, за да проведат консултации по състава на служебното правителство.

От ПП-ДБ излязоха със своя позиция, в която призовават служебният кабинет да се "концентрира преди всичко върху основната си задача - да осигури честни и добре организирани избори".

"Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" няма да участва в съставянето на кабинета под никаква форма и няма да даде политическа подкрепа на отделни министри.
Отговорността за кабинета и управлението на страната в следващите месеци остава изцяло на кандидата за министър-председател", се казва в декларацията на групата.

Или Избори 2 в 1, или избори за парламент в края на юни

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова заяви готовността на комисията да проведе избори 2 в 1 на 9 юни, а ако се стигне до различни дати на провеждане, да се даде повече от 1 седмица пауза за подготовка.

"Ако изборите са на една и съща дата, това ще спести част от разходите, но не всички. Ако искаме изборите да са на две различни дати, трябва да има поне 2-3 седмици между двата избора. Ако разликата е една седмица, това ще доведе ЦИК до невъзможност да изпълни законовите си задължения", каза Нейкова.

Тя изброи серия от действия, които комисията трябва да изпълни, за да може да приеме изборните книжа от секционните комисии, да направи повторно въвеждане на данните, да провери дали има несъответствия и да организира следващия вот.

Както тя, така и Радев дадоха сигнал, че няма как парламентарните избори да се състоят по-рано от 9 юни (например на втори юни), защото времето за това изтече. Ако те се отложат за 23 юни, също може да възникне затруднение, защото за тази дата са планирани няколко частични местни избори заради отменени резултати на вота от есента на 2023.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024