Димитър Главчев забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ Снимка: © БНТ, Панорама

Служебният премиер Димитър Главчев даде удивително обяснение за номинацията на Даниел Митов като нов външен министър, която продължава да се блокира от Румен Радев.

"Аз, честно казано, бях забравил - тъй като не съм в ГЕРБ от известно време - бях забравил, че г-н Митов е заместник-председател. Съвсем искрено Ви говоря", казва Главчев в интервю за "Панорама" по БНТ, което ще се излъчи в цялост в петък вечер.

Именно партийният пост на Митов беше използван от Радев като основание за отказ от назначение - въпреки че формално няма изрична забрана за това.

Даниел Митов стана заместник - председател на ГЕРБ през май 2021 г. на национално събрание на партията, на което присъстваше и Димитър Главчев.

Това стана броени дни след разпадането на 45 Народно събрание, в което и той, и Димитър Главчев бяха депутати. Тогава Митов и Томислав Дончев замениха Йорданка Фандъкова и Димитър Николов - кметовете на София и Бургас, на които Борисов прехвърли отговорността за слабите резултати на партията в две от най-дълго управляваните общини. Председателят на ГЕРБ обясни избора на новите заместници като сигнал за евроатлантическата позиция на партията.

Митов и Главчев бяха и в листите на ГЕРБ за изборите през юли и ноември 2021 г. След това Главчев се отказа от политическата си кариера, а през 2023 беше избран за председател на Сметната палата.

"Мотивите ми да му предложа на него е, че от всички външни министри, които през последните години били на този пост, познавам най-добре именно него", обяснява Главчев.

Митов беше министър на външните работи между 2014 и 2017 г. По-късно когато Бойко Борисов оглави трети кабинет, избра за външен министър Екатерина Захариева, която остана на поста до 2021.

Димитър Главчев предупреждава пред БНТ, че ако Румен Радев не подпише указ за назначаването на новите министри, Стефан Димитров и Кирил Вътев ще продължат да изпълняват задълженията си.

"Но аз вече казах, че с тях не бих работил по различни причини", казва той.

Така или иначе, Даниел Митов сам заяви оттеглянето на кандидатурата си за външен министър.

Даниел Митов се отказа да е външен министър


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024