Димитър Радев, БНБ: Членство в еврозоната просто няма как да стане със служебен кабинет

Управителят на БНБ Димитър Радев провокира Народното събрание да задейства избора на редовен кабинет, приемането на бюджет и избора на ново ръководство на централната банка - поради факта, че собственият му мандат вече изтече - ако държавата иска да влезе в еврозоната в срок.

"Със службно правителство и ръководство на БНБ тази работа с еврозоната просто няма как да стане", каза Радев.

Гуверньорът беше повикан в пленарната зала по искане на БСП, но депутатите от левицата останаха неприятно изненадани от това, че той не беше подготвил изисканите от тях доклади за икономическия растеж, финансовата стабилност, конкурентоспособността на българските фирми и т.н. при приемането на еврото.

Вместо това Димитър Радев обяви, че решението за членство в еврозоната е политически, а не експертен въпрос, и изброи десетки научни и институционални анализи по темата в последните няколко години.

"Казусът с избора на председател на БНБ доведе до разпадане на 47 НС. Хайде да не разпадаме 48-ото с това кога ще изберем председател на БНБ", каза Георги Свиленски от БСП.

В изложението си Димитър Радев заяви ясно, че "въпросът за еврозоната е преди всичко политически, а не експертен, и отговорът трябва да бъде даден от Народното събрание".

Той посочи, че вече има забавяне по процеса за влизане в еврозоната, започнал още през 2018 г.: "Хърватия започна една година след нас, копира абсолютно всичко, което бяхме подготвили, и единствената разлика между двете страни е, че Хърватия направи много силен политически демарш и демонстрира много силен политически ангажимент по тази тема. От 1 януари 2023 г. те ще бъдат реален член на еврозоната".

"Личното ми мнение е, че въпросът е дали България да остане неопределено дълго, закотвена в дълбоката периферия на Европа с присъщата на тази периферия бедност, корупция, институционална немощ и външни зависимости, или трябва да бъде направено общо усилие това да се промени чрез ускоряване на зададения процес по присъединяване към еврозоната", каза Радев.

Той определи като "еднозначно положителни" ефектите, които БНБ вече отчита от факта, че от 2 години е член на Банковия съюз.

"Разполагаме с база данни, до която нямаше как да имаме достъп дори ако инвестираме огромни ресурси. Участваме във взимането на най-важните решения, засягащи банковия сектор в еврозоната - не само за българските, но и за европейските банки. Нашият глас тежи толкова, колкото гласът на Германия, Франция, Италия, Испания и всяка от останалите страни в еврозоната. Вместо да чакаме да ни бъдат сведени решения от другите, ние участваме активно във вземането на тези решения. Имаше опасения, че членството в Банковия съюз ще натовари българските банки с непосилни такси. Банките плащат такси, но финансовите ползи са значително повече. Само по линия на единния механизъм за преструктуриране, българските банки спестяват не по-малко от 160 млн. лв. на година", коментира още Димитър Радев.

Той заяви, че липсата на редовно правителство и ясен ангажимент към членството е "сериозен проблем за напредъка".

"Политическото решение на въпроса има своята цена; цената на нашия дълг се покачва - това в средносрочен план означава значителна финансова тежест", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БСП "събори" областния управител на Хасково. Той твърди, че мишената е президентът

Минко Ангелов подава оставка, но очаквал атака: заради сигнал за незаконно строителство но "Капитан Андреево"

18:42 - 29.11.2022

ЕК започна две наказателни процедури срещу България заради пътната безопасност

Брюксел изпраща уведомително писмо до София за случаите

17:58 - 29.11.2022

Футболът в криптовселената: Търговията с фен токени расте покрай Катар 2022. А после?

Криптомонетите на любимия отбор за едни са забавление, а за други - инвестиционна възможност

17:10 - 29.11.2022

"72 сезона" или първите 18 години от живота: Metallica обяви нов албум и турне

Групата изкара и първия сингъл от албума

16:43 - 29.11.2022

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" депутатите удължиха закона за бюджета

Решението означава, че държавата няма да има редовен бюджет за 2023 г.,

16:01 - 29.11.2022

Донев за кодовете: Това не е флашка, която се разнася назад-напред, а сложна система

"Няма как човек от партия да държи кодовете и да манипулира вота", каза още той

15:40 - 29.11.2022

Столтенберг: Путин се проваля и е готов на бруталност, невиждана от Втората световна война

Русия опитва да използва зимата като оръжие в Украйна, казва генералният секретар на НАТО

13:27 - 29.11.2022

Мексикански боксьор заплаши Меси: Да се моли на Господ да не го намеря

Задочният спор е заради "подритната фланелка" сред победата на Аржентина над Мексико на Световното в Катар

13:01 - 29.11.2022