Димитър Радев, БНБ: Членство в еврозоната просто няма как да стане със служебен кабинет

Управителят на БНБ Димитър Радев провокира Народното събрание да задейства избора на редовен кабинет, приемането на бюджет и избора на ново ръководство на централната банка - поради факта, че собственият му мандат вече изтече - ако държавата иска да влезе в еврозоната в срок.

"Със службно правителство и ръководство на БНБ тази работа с еврозоната просто няма как да стане", каза Радев.

Гуверньорът беше повикан в пленарната зала по искане на БСП, но депутатите от левицата останаха неприятно изненадани от това, че той не беше подготвил изисканите от тях доклади за икономическия растеж, финансовата стабилност, конкурентоспособността на българските фирми и т.н. при приемането на еврото.

Вместо това Димитър Радев обяви, че решението за членство в еврозоната е политически, а не експертен въпрос, и изброи десетки научни и институционални анализи по темата в последните няколко години.

"Казусът с избора на председател на БНБ доведе до разпадане на 47 НС. Хайде да не разпадаме 48-ото с това кога ще изберем председател на БНБ", каза Георги Свиленски от БСП.

В изложението си Димитър Радев заяви ясно, че "въпросът за еврозоната е преди всичко политически, а не експертен, и отговорът трябва да бъде даден от Народното събрание".

Той посочи, че вече има забавяне по процеса за влизане в еврозоната, започнал още през 2018 г.: "Хърватия започна една година след нас, копира абсолютно всичко, което бяхме подготвили, и единствената разлика между двете страни е, че Хърватия направи много силен политически демарш и демонстрира много силен политически ангажимент по тази тема. От 1 януари 2023 г. те ще бъдат реален член на еврозоната".

"Личното ми мнение е, че въпросът е дали България да остане неопределено дълго, закотвена в дълбоката периферия на Европа с присъщата на тази периферия бедност, корупция, институционална немощ и външни зависимости, или трябва да бъде направено общо усилие това да се промени чрез ускоряване на зададения процес по присъединяване към еврозоната", каза Радев.

Той определи като "еднозначно положителни" ефектите, които БНБ вече отчита от факта, че от 2 години е член на Банковия съюз.

"Разполагаме с база данни, до която нямаше как да имаме достъп дори ако инвестираме огромни ресурси. Участваме във взимането на най-важните решения, засягащи банковия сектор в еврозоната - не само за българските, но и за европейските банки. Нашият глас тежи толкова, колкото гласът на Германия, Франция, Италия, Испания и всяка от останалите страни в еврозоната. Вместо да чакаме да ни бъдат сведени решения от другите, ние участваме активно във вземането на тези решения. Имаше опасения, че членството в Банковия съюз ще натовари българските банки с непосилни такси. Банките плащат такси, но финансовите ползи са значително повече. Само по линия на единния механизъм за преструктуриране, българските банки спестяват не по-малко от 160 млн. лв. на година", коментира още Димитър Радев.

Той заяви, че липсата на редовно правителство и ясен ангажимент към членството е "сериозен проблем за напредъка".

"Политическото решение на въпроса има своята цена; цената на нашия дълг се покачва - това в средносрочен план означава значителна финансова тежест", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Убиецът от "Соло" беше върнат в България след 11 г. укриване

Илиян Тодоров ще лежи в затвора доживот

18:53 - 01.03.2024
Важно днес

ГЕРБ свиква национално съвещание ден преди оставката на Денков

ПП-ДБ поискаха да се проведе отлагания с месеци разговор за Антикорупционната комисия

18:34 - 01.03.2024
Спорт

Аспарух Соколов спечели най-голямото международно състезание по ски за деца у нас

15-годишният скиор спечели първи места както в слалом, така и в гигантски слалом в своята възрастова категория

16:20 - 01.03.2024
Важно днес

Служител на "Криминална полиция" в София е в тежко състояние след побой

От МВР не дават подробности за нападението

15:04 - 01.03.2024
Текстове от партньори

Рекорден брой проекти са в надпревара за финансиране от Vivacom Регионален грант

Телекомът ще дари 100 000 лв. за реализиране на образователни и екологични идеи

14:12 - 01.03.2024
Важно днес

Кран падна при строежа на метрото на столичен булевард, няма пострадали

Строителното съоръжение е паднало между две коли на бул. "Шипченски проход"

14:10 - 01.03.2024
Важно днес

Ян Марсалек – бизнесмен, руски шпионин и вербовчик на българи в Англия

Австриецът е вербувал шпиони, които да преследват критици на Путин в Европа, разкриват "Шпигел" и The Insider

13:58 - 01.03.2024