Димитър Стоянов отрече, че служебният кабинет търси само "Грипен". Търсела се "най-добрата оферта" Снимка: © Screenshot

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов отрече, че Министерството на отбраната е изпратило само едно писмо с искане на обвързваща оферта за закупуването на изтребители втора ръка, които да заменят руските МиГ-29 до пристигането на първите F-16 за Военновъздушните сили.

В понеделник стана ясно, че през МВнР е минало само подобно писмо и то е до Швеция, където се произведжат изтребителите "Грипен". Информацията е от отговор на външния министър Николай Милков до депутата от ГЕРБ Христо Гаджев, който го пита до кои държави са изпратени искания за оферти за заместващи изтребители. В искането, което е приложено, министър Стоянов иска от колегата си в Стокхолм да отправи оферта за 10 броя изтребители "Грипен", които да бъдат доставени две години след подписването на евентуален договор за покупка.

Военният министър обаче обясни, че лично е изпратил писма и до други страни - Нидерландия, Испания и Италия. Кореспонденцията с тях обаче се е извършвала през военни аташета - тъй като въпросните държави имат посолства в България, докато Швеция няма такова. Именно затова се налага и писмото до Стокхолм да е единственото от посочените, което задължително трябва да премине през Министерството на външните работи.

В студиото на bTV Стоянов представи последните четири писма, които е изпратил до други страни.

В студиото на bTV Стоянов представи последните четири писма, които е изпратил до други страни.

"Не разбирам защо се съсредоточвате върху "Грипен". Може да бъде "Мираж", може да бъде F-16 втора ръка", допълни министърът.

Той каза, че не става въпрос кой самолет е по-предпочитан, а коя е "най-добрата оферта". По думите му има два основни критерия за избор - време за доставка и цена - и кабинетът ще се ориентира към тази държава, която отговори най-добре на тези две условия.

Още през септември служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, обяви, че е започнало търсенето на предложения от няколко държави за оферти за заместващи изтребители. Те трябва да запълнят времето, в което руските МиГ-29 няма да могат да летят и докато стартира изпълнението на проекта с американските самолети F-16. Доставката на първите 8 изтребителя F-16 трябва да е през 2025 г., а руските МиГ-29 имам летателен ресурс до средата на 2023 г.

Според Стоянов в поисканите оферти, правителството настоява за време за подготвка на авиаторите. Той съобщи, че в един от предварителните разговори с една от държавите е било предложено време от 6-8 месеца за обучението на авиатори и техници, което би било достатъчно, ако договорът бъде сключен в началото на 2023 г.

За да може да бъде реализирана подобна сделка обаче тя ще трябва да мине през одобрението на Народното събрание. През 2017 г. служебното правителство, назначено от Румен Радев, одобри оферта за изтребители "Грипен" в рамките на първия инвестиционен разход за превъоръжаване на Военновъздушните сили, но плановете пропаднаха при следващото редовно правителство на Бойко Борисов, което преработи документацията и се стигна до първата сделка за купуване на F-16.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие

Историята около "новия глас" на ChatGPT се заплита, след като Йохансон отправи обвинения към компанията

15:02 - 22.05.2024
Европейски дневници

Водачът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се оттегля от евровота

Новината идва, след като партията на Марин льо Мен обяви, че няма да работи с германците в бъдещия европарламент

13:29 - 22.05.2024
Важно днес

Теч в системата ли издаде, че Русия иска нови морски граници с Литва и Финландия?

Вилнюс и Хелзинки реагираха остро на плана на Москва

12:33 - 22.05.2024
Важно днес

Части от София остават без топла вода заради голяма авария в ТЕЦ

Множество райони в София остават без топла вода за няколко дни

12:23 - 22.05.2024