Димитър Стоянов отрече, че служебният кабинет търси само "Грипен". Търсела се "най-добрата оферта" Снимка: © Screenshot

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов отрече, че Министерството на отбраната е изпратило само едно писмо с искане на обвързваща оферта за закупуването на изтребители втора ръка, които да заменят руските МиГ-29 до пристигането на първите F-16 за Военновъздушните сили.

В понеделник стана ясно, че през МВнР е минало само подобно писмо и то е до Швеция, където се произведжат изтребителите "Грипен". Информацията е от отговор на външния министър Николай Милков до депутата от ГЕРБ Христо Гаджев, който го пита до кои държави са изпратени искания за оферти за заместващи изтребители. В искането, което е приложено, министър Стоянов иска от колегата си в Стокхолм да отправи оферта за 10 броя изтребители "Грипен", които да бъдат доставени две години след подписването на евентуален договор за покупка.

Военният министър обаче обясни, че лично е изпратил писма и до други страни - Нидерландия, Испания и Италия. Кореспонденцията с тях обаче се е извършвала през военни аташета - тъй като въпросните държави имат посолства в България, докато Швеция няма такова. Именно затова се налага и писмото до Стокхолм да е единственото от посочените, което задължително трябва да премине през Министерството на външните работи.

В студиото на bTV Стоянов представи последните четири писма, които е изпратил до други страни.

В студиото на bTV Стоянов представи последните четири писма, които е изпратил до други страни.

"Не разбирам защо се съсредоточвате върху "Грипен". Може да бъде "Мираж", може да бъде F-16 втора ръка", допълни министърът.

Той каза, че не става въпрос кой самолет е по-предпочитан, а коя е "най-добрата оферта". По думите му има два основни критерия за избор - време за доставка и цена - и кабинетът ще се ориентира към тази държава, която отговори най-добре на тези две условия.

Още през септември служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, обяви, че е започнало търсенето на предложения от няколко държави за оферти за заместващи изтребители. Те трябва да запълнят времето, в което руските МиГ-29 няма да могат да летят и докато стартира изпълнението на проекта с американските самолети F-16. Доставката на първите 8 изтребителя F-16 трябва да е през 2025 г., а руските МиГ-29 имам летателен ресурс до средата на 2023 г.

Според Стоянов в поисканите оферти, правителството настоява за време за подготвка на авиаторите. Той съобщи, че в един от предварителните разговори с една от държавите е било предложено време от 6-8 месеца за обучението на авиатори и техници, което би било достатъчно, ако договорът бъде сключен в началото на 2023 г.

За да може да бъде реализирана подобна сделка обаче тя ще трябва да мине през одобрението на Народното събрание. През 2017 г. служебното правителство, назначено от Румен Радев, одобри оферта за изтребители "Грипен" в рамките на първия инвестиционен разход за превъоръжаване на Военновъздушните сили, но плановете пропаднаха при следващото редовно правителство на Бойко Борисов, което преработи документацията и се стигна до първата сделка за купуване на F-16.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024