За кабинета на Румен Радев само "Грипен" може да замести съветските МиГ-29 Снимка: © Getty Images

Преговорите, водени от служебният кабинет за намирането на изтребители втора ръка, с които да заместним руските МиГ-29 до пристигането на първите нови F-16, се оказаха с един кандидат. И това е шведският самолет "Грипен".

Министерството на отбраната е изпратило само едно писмо чрез МВнР с искане за обвързваща оферта и то е за "Грипен". През септември служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, твърдеше, че търси предложения от няколко държави.

Че се търси оферта само от Швеция става ясно от отговор на служебния министър на външните работи Николай Милков до депутата от ГЕРБ Христо Гаджев. Последният е попитал до кои държави са изпратени искания за оферти за заместващи изтребители.

В приложение към отговора е изложено и писмото, изпратено до Швеция. В него служебният министър на отбраната Димитър Стоянов иска от колегата си в Стокхолм да отправи оферта за 10 броя изтребители Jas 39 Gripen C/D, които да бъдат доставени две години след подписването на евентуален договор за покупка. Предвидена е и евентуална опция за лизинг.

На 6 октомври Румен Радев обяви, че правителството е започнало да търси междинно решение за изтребители, които да запълнят времето, в което МиГ-29 няма да могат да летят и докато стартира изпълнението на проекта със самолетите F-16, поръчани от САЩ. Доставката на първите 8американски изтребителя трябва да е през 2025 г., а руските МиГ-29 имам летателен ресурс до средата на 2023 г. Сделката за доставката на допълнителни осем американски изтребители беше одобрена от Народното събрание миналата седмица, но тя не е част от разговора за заместващо въоръжение за Военновъздушните сили.

В началото на миналия месец министър Димитър Стоянов твърдеше, че са проведени срещи и е получена първоначална информация по въпроса с изтребители втора ръка от няколко страни, сред които Съединените щати, Франция, Швеция, Нидерландия и Израел.

През септември са проведени срещи с представители на Швеция и на Франция (за самолети "Мираж" - б.р.) Публична информация как са протекли нямаше. Но междувременно стана ясно и за изпратеното писмо до Швеция за самолетите "Грипен". Това е документът, за който потвърждава и министър Николай Милков.

Служебният кабинет заяви тогава , че не е тръгнал да купува самолети, а събира оферти, които да представи пред парламента. В този случай решение без санкцията на Народното събрание наистина не може да се вземе - това гласи законът. . Той дори посочи, че е изпратил писма до Франция, Израел и САЩ по повод оферти за заместващите изтребители. Отговорът на Милков разкрива, че писма до адресат, различен от Швеция, в МВнР не са постъпвали.

През 2017 г. тогавашното служебно правителство, назначено от Румен Радев, също се опита да прокара проект за инвестиционен разход за изтребители "Грипен", но следващото редовно правителство на Бойко Борисов преработи документацията и се стигна до първата сделка за купуване на F-16.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ГЕРБ-СДС: Или ще има правителство на споделена отговорност, или нови избори

Тома Биков прочете първата декларация на партията в 50-ото НС

09:19 - 19.06.2024
Важно днес

Седмокласниците се явяват на изпит по български език и литература

Те ще пишат по Вариант 1 на националното външно оценяване

07:46 - 19.06.2024
Важно днес

Първото заседание на 50-ото НС: "Време е да върнем здравия разум"

Депутатите трябва да изберат председател на парламента

07:18 - 19.06.2024
Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024