За кабинета на Румен Радев само "Грипен" може да замести съветските МиГ-29 Снимка: © Getty Images

Преговорите, водени от служебният кабинет за намирането на изтребители втора ръка, с които да заместним руските МиГ-29 до пристигането на първите нови F-16, се оказаха с един кандидат. И това е шведският самолет "Грипен".

Министерството на отбраната е изпратило само едно писмо чрез МВнР с искане за обвързваща оферта и то е за "Грипен". През септември служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, твърдеше, че търси предложения от няколко държави.

Че се търси оферта само от Швеция става ясно от отговор на служебния министър на външните работи Николай Милков до депутата от ГЕРБ Христо Гаджев. Последният е попитал до кои държави са изпратени искания за оферти за заместващи изтребители.

В приложение към отговора е изложено и писмото, изпратено до Швеция. В него служебният министър на отбраната Димитър Стоянов иска от колегата си в Стокхолм да отправи оферта за 10 броя изтребители Jas 39 Gripen C/D, които да бъдат доставени две години след подписването на евентуален договор за покупка. Предвидена е и евентуална опция за лизинг.

На 6 октомври Румен Радев обяви, че правителството е започнало да търси междинно решение за изтребители, които да запълнят времето, в което МиГ-29 няма да могат да летят и докато стартира изпълнението на проекта със самолетите F-16, поръчани от САЩ. Доставката на първите 8американски изтребителя трябва да е през 2025 г., а руските МиГ-29 имам летателен ресурс до средата на 2023 г. Сделката за доставката на допълнителни осем американски изтребители беше одобрена от Народното събрание миналата седмица, но тя не е част от разговора за заместващо въоръжение за Военновъздушните сили.

В началото на миналия месец министър Димитър Стоянов твърдеше, че са проведени срещи и е получена първоначална информация по въпроса с изтребители втора ръка от няколко страни, сред които Съединените щати, Франция, Швеция, Нидерландия и Израел.

През септември са проведени срещи с представители на Швеция и на Франция (за самолети "Мираж" - б.р.) Публична информация как са протекли нямаше. Но междувременно стана ясно и за изпратеното писмо до Швеция за самолетите "Грипен". Това е документът, за който потвърждава и министър Николай Милков.

Служебният кабинет заяви тогава , че не е тръгнал да купува самолети, а събира оферти, които да представи пред парламента. В този случай решение без санкцията на Народното събрание наистина не може да се вземе - това гласи законът. . Той дори посочи, че е изпратил писма до Франция, Израел и САЩ по повод оферти за заместващите изтребители. Отговорът на Милков разкрива, че писма до адресат, различен от Швеция, в МВнР не са постъпвали.

През 2017 г. тогавашното служебно правителство, назначено от Румен Радев, също се опита да прокара проект за инвестиционен разход за изтребители "Грипен", но следващото редовно правителство на Бойко Борисов преработи документацията и се стигна до първата сделка за купуване на F-16.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БСП "събори" областния управител на Хасково. Той твърди, че мишената е президентът

Минко Ангелов подава оставка, но очаквал атака: заради сигнал за незаконно строителство но "Капитан Андреево"

18:42 - 29.11.2022

ЕК започна две наказателни процедури срещу България заради пътната безопасност

Брюксел изпраща уведомително писмо до София за случаите

17:58 - 29.11.2022

Футболът в криптовселената: Търговията с фен токени расте покрай Катар 2022. А после?

Криптомонетите на любимия отбор за едни са забавление, а за други - инвестиционна възможност

17:10 - 29.11.2022

"72 сезона" или първите 18 години от живота: Metallica обяви нов албум и турне

Групата изкара и първия сингъл от албума

16:43 - 29.11.2022

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" депутатите удължиха закона за бюджета

Решението означава, че държавата няма да има редовен бюджет за 2023 г.,

16:01 - 29.11.2022

Донев за кодовете: Това не е флашка, която се разнася назад-напред, а сложна система

"Няма как човек от партия да държи кодовете и да манипулира вота", каза още той

15:40 - 29.11.2022

Столтенберг: Путин се проваля и е готов на бруталност, невиждана от Втората световна война

Русия опитва да използва зимата като оръжие в Украйна, казва генералният секретар на НАТО

13:27 - 29.11.2022

Мексикански боксьор заплаши Меси: Да се моли на Господ да не го намеря

Задочният спор е заради "подритната фланелка" сред победата на Аржентина над Мексико на Световното в Катар

13:01 - 29.11.2022