Служебният кабинет не купувал самолети, а събирал оферти - твърди военният министър Снимка: © Screenshot

Служебното правителство не купува самолети, то събира оферти и целта е те да бъдат представени в Народното събрание и там да се вземе информирано решение относно бъдещето на изтребителната авиация в България. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти.

Изказването му идва само ден, след като стана ясно, че Министерството на отбраната е отправило искане до Швеция, Франция, САЩ и Израел за предоставяне на оферта за наемане или закупуване на изтребители.

На този етап ведомството е получило отговор само от Швеция и Франция, като се очаква информация и от другите страни, към които е отправено искане. Стоянов уточни, че към момент няма отправена оферта от Швеция за закупуването на самолети, а има само разговори. Министърът каза, че след като има налична оферта, тя ще бъде анализирана и представена в Народното събрание.

Стоянов реагира остро на думите на някои политици по въпроса. По-рано през деня лидерите на "Продължаваме промяната" поставиха под въпрос подобна покупка на изтребители, а Кирил Петков напомни, че служебният кабинет не може да взима решения за бюджетни разходи в размер на милиарди. В тази връзка военният министър отговори:

„Смешно изглежда понякога хора, които не разбират и не са запознати със Закона за отбраната и въоръжените сили, където изрично е записано, че всички инвестиционни разходи над 100 млн. лв задължително минават през Народното събрание – да критикуват как служебното правителство закупува самолети. Това е невярно“.

Той допълни, че намира за "абсурдни" коментарите на политическите лидери, които обвиняват служебният кабинет, че сключва многомилиардни договори за самолети.

ПП парира Радев за сделката за Gripen, но постави под въпрос и втората поръчка за F-16

С евентуалната покупка желанието на Министерството на отбраната е да се запълни периода между 2023 и 2027 г., когато се очаква да пристигнат първите 8 изтребителя F-16, които България поръча и плати, но доставката се забавя.

"Става дума за период от четири години, в който някой трябва да ни носи бойното дежурство, ако не сме ние", допълни Стоянов.

В писмото, отправено и към четирите държави, се казва, че се търсят се търсят 2 учебнобойни и 8 бойни самолета. Идеяте офертите да бъдат за период от 10 години,, а оттам нататък дали ще се стигне до покупка ще зависи от предложенията на всяка една от страните и бъдещи политически решения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ГЕРБ-СДС: Или ще има правителство на споделена отговорност, или нови избори

Тома Биков прочете първата декларация на партията в 50-ото НС

09:19 - 19.06.2024
Важно днес

Седмокласниците се явяват на изпит по български език и литература

Те ще пишат по Вариант 1 на националното външно оценяване

07:46 - 19.06.2024
Важно днес

Първото заседание на 50-ото НС: "Време е да върнем здравия разум"

Депутатите трябва да изберат председател на парламента

07:18 - 19.06.2024
Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024