ПП парира Радев за сделката за Gripen, но постави под въпрос и втората поръчка за F-16 Снимка: © Getty Images

Лидерите на "Продължаваме промяната" дадоха отпор на намеренията на Румен Радев да поръча 10 изтребители Gripen през служебния кабинет.

Асен Василев обаче постави под въпрос кога България ще може да запълни нуждите на ВВС с американските F-16, като отложи покупката на допълнителните 8 машини с години напред. Този завой на ПП се сблъска с остра реакция от страна на депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев, който определи тезата на бившия финансов министър за "безотговорна".

Кирил Петков напомни на служебния кабинет на Радев, че решения за бюджетни разходи в размер на милиарди не може да се вземат от временно управление, а от новото Народно събрание.

"Не е роля на служебния кабинет да взима такива важни решения в момент, в който новият парламент вече се съставя", каза той.

На конкретен въпрос за гласуването на ПП по предстоящото обсъждане за втората оферта за F-16 обаче Василев лансира алтернативна позиция на тази на ГЕРБ.

"Ние имаме много различно виждане относно F-16, което го изразихме още като правителство - нито един лев на българския данъкоплатец не трябва да бъде даден за покупка на нови самолети, докато не пристигнат първите. И всеки опит да се прокара през бюджета или под друга форма купуване на нови самолети, преди да сме видели първите, които са купени, ще срещне нашия отпор", каза той.

На напомняне от страна на журналистите, че първата доставка може да се забави между 2025-2027 г. (самолетите бяха платени още през 2019 г. и първите от тях се очакваха през 2023, но производството им изостана заради Covid), Василев отговори:

"Когато дойдат, тогава ще купим следващите. Това да плащаме напред за нещо, преди да сме получили първата поръчка, е абсолютно безотговорно поведение, както към българските избиратели, така и към ВВС".

Позицията на Василев срещна остра реакция от страна на доскорошните партньори на ПП - "Демократична България".

Депутатът Ивайло Мирчев (ДБ) обяви тезата на Василев за отлагането на вторите F-16 за "безотговорна спрямо сигурността на страната, безотговорна е и спрямо ВВС, които години наред не получават технологично оборудване на нужното ниво".

"На фона на войната, която Русия води срещу Украйна, един от най-важните ни приоритети е засилване отбранителните способности на страната. Придобиването на бойни самолети е важна част от този процес, особено при възможност да получим такива срещу наше старо съветско въоръжение, или използвана вече от съюзниците ни ескадрила", пише той във Facebook.

Мирчев все пак подкрепя позицията на ПП, че служебният кабинет на Радев не е оправомощен да избира изтребители за ВВС и че тази задача "трябва да е приоритет на новия парламент".

Офертата за 8 нови F-16 беше изпратена от САЩ още през юли 2022 г., когато кабинетът на ПП вече беше в оставка.

САЩ одобри продажбата на нови 8 самолета за България през април 2022 с максимална цена 1,67 млрд. долара, като тя може да се намалява според изискванията за оборудване. Тогавашният министър на отбраната Драгомир Заков посочваше, че офертата е с много по-голям пакет способности и е с възможност да се плаща разсрочено - за разлика от първата сделка в кабинета "Борисов 3", която бе платена наведнъж (1,126 млрд. долара).


България получи офертата за още 8 нови F-16


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024