Директорът на държавната "Ел Би Булгарикум" е уволнен след 3 месеца на поста

Изпълнителният директор на дължавната компания "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов е уволнен във вторник. Това съобщи самият той пред bTV. Маринов бе назначен само преди 3 месеца на поста.

Уволнението е станало по решение на директора на Държавната консолидационна компания (ДКК) Венцислав Димитров и без никакви мотиви, твърди потърпевшият. Официално съобщение също нямаше. Принципал на холдинга ДКК е министърът на икономиката - в случая Николай Стоянов. Уволненият шеф на "Ел Би Булгарикум" подозира, че е освободен именно по нареждане на министъра.

"Днес стана ясно отново, че мафията победи държавата", заяви Маринов. И допусна, че в дъното на историята стои "прекратяването на "порочни практики" в дружеството, свързани с натиск от страна на ДКК и министъра на икономиката държавната фирма да работи с определени доставчици на сурово мляко със "съмнително качество". Повече подробности за тези си подозрения не даде.

В понеделник, на фона на постоянната тема за поскъпването на живота и нивото на инфлацията, Маринов обяви, че държавната млекопреработвателна компания "Ел Би Булгарикум" намалява цените на млечните продукти във фирмените си магазини - с 5-10% за млякото и до 30% за кашкавала и сиренето. Маринов призова и големите хипермаркети да последват примера им.

Преди това шефът на държавната фирма каза в телевизионни репортажи, че големите търговски вериги налагат на местните доставчици такса „вход“ и други видове такси, които оскъпяват продуктите, а също така налагат обвързващи условия тези доставчици да не продават на по-ниски цени продуктите си в други търговски обекти. Поради тази причина "Ел Би Булгарикум" били принудени да продават на високи цени и във фирмените си магазини.

Част от веригите категорично отрекоха обвиненията.

След като Маринов огласи уволнението си, от ДКК излязоха с позиция, от която се разбира, че е уволнен заради "редица сигнали за нарушения". По тях обаче тепърва ще се правят проверки.

"В ДКК е постъпила информация, че веднага след избирането му на поста, Николай Маринов закупува моторни превозни средства. Избраната фирма не е оторизиран дилър. В сигнала се твърди, че сумата за превозните средства е силно завишена. Също така, малко след встъпването му в длъжност, "Ел Би Булгарикум" започва да закупува суровина от фирма, която е новорегистрирана (през месец декември 2022 г.). Има индикации, че цената, на която доставят млякото, е силно завишена“, се казва още в съобщението на ДКК

Маринов на свой ред отрече твърденията на принципала на "Ел Би Булгарикум".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024