Директорът на Народния театър иска 100 хил. лв. обезщетение от Морфов заради "обидни думи"

Директорът на Народния театър Васил Василев съди режисьора Александър Морфов с иск на стойност 100 хил. лв. Поводът за наказателното дело е изказване на Морфов по време на миналогодишната церемония на наградите "Аскеер". За това стана ясно от публикация във Facebook на съпругата на режисьора Рени Врангова.

Делото ще се гледа в Софийския районен съд на 26 април, но конкретната случка е от май 2023 г. Тогава Морфов спечели "Аскеер" за режисурата на пиесата "Антигона". Той използва речта си по време на церемонията, за да изрази протеста си срещу Васил Василев заради уволнението му като главен режисьор на Народния театър.

Режисьорът каза, че там "се спотайва онази партийно-номенклатурна, нищожна личност, който е директор на театъра в момента".

Пред сайта "Площад Славейков" Рени Врангова е цитирана, че в заведения иск се твърди, че думите на Морфов са причнили на директора "болка, страдания, сериозен емоционален дискомфорт, допълнителен стрес, напрежение и са влошили здравословното му състояние".

"След почти две години административен тормоз, поръчки в жълти медии, разследващи комисии, забрана за работа, уволнение, заплахи, забрана на спектакли, дела…, дело, заведено и от Десислава Атанасова като председател на ПП на ГЕРБ", пише съпругата на Морфов в своята публикация.

Напрежението в Народния театър избухна миналата година след протест на режисьора заради възлагането на ръководен пост по PR-a на Велислава Кръстева - бивш ръководител на пресцентъра на ДПС.

На изборите на 2 октомври 2022 г. Кръстева се появи в компанията на Ахмед Доган, докато той гласуваше в своята секция, а кадрите провокираха Морфов да поиска отстраняването ѝ и да надраска вратата на кабинета ѝ в театъра с надписи "Приемна на ДПС". Впоследстиве Кръствеа обяви, че напуска поста си, без да коментира мотиви. В същия ден обаче Морфов беше уволнен дисциплинарно от Народния театър "Иван Вазов", в който работеше като главен режисьор.

Директорът на Народния театър има заведено дело не само срещу Морфов. Миналата година Василев подаде тъжба срещу актьора Камен Донев, тъй като се е засегнал от негови думи в интервю по bTV, в който той го нарича "мижитурка". "Площад Славейков" обаче уточнява, че делото срещу Донев е гражданско, докато това срещу Морфов е наказателно и се води от прокуратурата по параграфи от Наказателния кодекс. При евентуален изход за режисьора, той може бъде осъден като престъпник.

Директорът на Народния театър привиква Морфов през частен съдебен изпълнител


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024