Директорът на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров е уволнен, д-р Константин Димов да заема поста му

Директорът на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров е бил уволнен. Това научи "Булевард България".

Справка в търговския регистър показва, че новият директор на лечебното заведение е д-р Константин Димов, който е лицево-челюстен хирург от многопрофилната болница „Св. Анна" в София. Той е назначен на поста до провеждането на редовен конкурс за директор на лечебното заведение.

Преди седмица, на 28 ноември, стана ясно, че спешната болница "Пирогов" е в тежко финансово състояние.

Тогава министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков съобщи, че одит на лечебното заведение за периода между юни 2022 и юли 2023 г. е показал нарушения и "плачевно" финансово състояние.

Докладът ще бъде предаден на прокуратурата, както и на председателя на ресорната комисия в Народното събрание проф. Костадин Ангелов (бивш министър на здравеопазването от ГЕРБ).

На въпрос дали заради изводите в доклада директорът на "Пирогов " ще бъде уволнен, тогава Хинков отговори с колебание: "Изглежда не. Повече не мога да кажа".

По думите на здравния министър одитът е установил "нарушения на правилата за добър мениджмънт и на финансовата дисциплина".

  • Д-р Валентин Димитров е директор на "Пирогов" от юни 2022 г. . Той стана член на Съвета на директорите още през април 2021. Димитров има дълъг опит като мениджър във фармацевтичната компания "Актавис". За кратко при ГЕРБ е бил зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето. Между 2020-2021 е бил изпълнителен директор на частната "Неоклиник".
  • Димитров пое поста от проф. Иван Поромански, който също беше уволнен заради влошеното финансово състояние на най-голямата болница за спешна помощ в България. Това се случи в края на управлението на Асена Сербезова като министър на здравеопазването.
  • До 2021 г. директор на болницата беше проф. Асен Балтов, който беше уволнен от служебния министър Стойчо Кацаров заради лошо управление и натрупани просрочени задължения. Балтов по-късно се кандидатира за депутат от ГЕРБ и беше член на парламентарната група в няколко мандата.

"Пирогов" беше замесен в два шумни публични скандала, свързани с отношение към пациенти през последните месеци.

През май 2023 г. в болницата почина 15-годишната Даная, чиято майка Ани Стоянова призова Димитров да подаде оставка заради неадекватната организация на работата в болницата и пропуските по време на лечението на детето ѝ.

Ани Стоянова разказа за серия от проблеми при хоспитализирането на Даная през май - от първоначалния преглед, през липсата на основен кръвосъсирващ медикамент, недостига на специалисти по неврохирургия и недопустимо грубо отношение на началник на клиниката по Детска неврохирургия спрямо майката.

Агенция "Медицински надзор" започна проверка по случая, но към момента не са обявени резултати от нея.

През септември бившият вече съветник на министъра на отбраната Мустафа Емин беше уличен от медицинска сестра в "Пирогов" в злоупотреба със служебно положение, след като беше дошъл за спешна помощ на малкото си дете. На свой ред Емин свидетелства, че е чакал 3,5 часа с детето си, докато им обърнат внимание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024