Директорът на "Пирогов" ще препоръча задължително носене на маски на закрито Снимка: © Getty Images

Изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов настоява носенето на маски в закрити пространства да стане задължително. В „Тази сутрин“ по bTV той каза, че ще препоръча на Националния оперативен щаб да предприеме тази противоепидемична мярка, която да важи не само за обществените места, а във всички закрити помещения.

„Не говорим за накърняване на права, а за мерки, които помагат. Не смятам, че някой ще се почувства по-зле физически от това“, каза проф. Балтов.

Според него – заповедта на здравния министър за покриване на устата и носа на публични места не се спазва. Подчерта, че това е една от причините за увеличаването на броя нови случаи на Covid-19 у нас.

Днес бяха регистрирани 83 заразени, но при значително по-малък брой направени тестове – 7% от тях дадоха положителен резултат. Само преди два дни България отчете антирекорд – 612 инфектирани в рамките на едно денонощие. Активните случаи са 7663, а хоспитализираните се увеличават до над 1200, като 62 от тях са в интензивни отделения.

Според директора на „Пирогов“ маските ще помогнат значително в борбата с овладяването на пандемията. Той подчерта, че те трябва да се носят в офисите, когато там се събират много хора, защото общуват помежду си и има висок риск от зараза.

В момента маските са задължителни в градския транспорт, в магазините, в училищата (в закритите помещения с изключение на класните стаи), както и на някои закрити пространства, в които има струпване на голям брой хора.


Тодор Кантарджиев: Малко преекспонираме нещата с епидемията, не бива да се плашат хората


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024