Директорът на "Пирогов" ще препоръча задължително носене на маски на закрито Снимка: © Getty Images

Изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов настоява носенето на маски в закрити пространства да стане задължително. В „Тази сутрин“ по bTV той каза, че ще препоръча на Националния оперативен щаб да предприеме тази противоепидемична мярка, която да важи не само за обществените места, а във всички закрити помещения.

„Не говорим за накърняване на права, а за мерки, които помагат. Не смятам, че някой ще се почувства по-зле физически от това“, каза проф. Балтов.

Според него – заповедта на здравния министър за покриване на устата и носа на публични места не се спазва. Подчерта, че това е една от причините за увеличаването на броя нови случаи на Covid-19 у нас.

Днес бяха регистрирани 83 заразени, но при значително по-малък брой направени тестове – 7% от тях дадоха положителен резултат. Само преди два дни България отчете антирекорд – 612 инфектирани в рамките на едно денонощие. Активните случаи са 7663, а хоспитализираните се увеличават до над 1200, като 62 от тях са в интензивни отделения.

Според директора на „Пирогов“ маските ще помогнат значително в борбата с овладяването на пандемията. Той подчерта, че те трябва да се носят в офисите, когато там се събират много хора, защото общуват помежду си и има висок риск от зараза.

В момента маските са задължителни в градския транспорт, в магазините, в училищата (в закритите помещения с изключение на класните стаи), както и на някои закрити пространства, в които има струпване на голям брой хора.


Тодор Кантарджиев: Малко преекспонираме нещата с епидемията, не бива да се плашат хората


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024