Директорът на "Пирогов" ще съди Хинков за "уронване на авторитета" на болницата

Директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" Валентин Димитров обвини здравния министър Христо Хинков в "уронване на престижа" на болницата и в атака срещу лекарите ѝ заради решението му да го отстрани от длъжност.

Димитров беше събрал лекари и медицински сестри зад гърба си на предварително свикан брифинг за журналисти.

По време на интервюто, медиците (които той нарече "ангели") му ръкопляскаха, когато той заяви, че щял да заведе колективен иск от тяхно име срещу Хинков за това, че очернял репутацията на най-голямата спешна болница в страната.

Той обяви още, че лекарите в болницата са помагали на всички и нямат "политическа принадлежност и оцветка", като иронично поиска Христо Хинков да каже "колко човешки живота е спасил".

Очаква се следобед Димитров да бъде изслушан в Комисията по здравеопазване (под ръководството на ГЕРБ), след като и Бойко Борисов, и Асен Василев подканиха здравния министър да си подаде оставката заради смяната на директора на "Пирогов".

Всъщност министърът имаше конкретни критики лично срещу Димитров като отговорен за управлението на болницата.

Димитров не отрече, че може да са допуснати "административни" нарушения при покупката на консумативи за над 1 млн. лв., но го оправда с това, че болницата не може да спре да работи, докато чака да влезе в сила нова официална обществена поръчка.

По казуса с прякото договаряне за доставка на храна на "Пирогов" за близо 1 млн. лв., заради която е задействан и финансовият одит в болницата, Димитров прехвърли обвиненията върху жалбоподателите - конкурентна фирма, която не е допусната до процедурата за сметка на друг доставчик.

  • Според шефа на "Пирогов", същата обжалваща компания в миналото е била свързана с доставка на храни с изтекъл срок на годност, поради което договорът с нея е бил прекратен.
  • Не стана ясно защо все пак не е обявена публична процедура, по която да може да се явят и други кандидати.
  • Но Димитров обяви, че "тази сутрин" се консултирал с правната дирекция на "Пирогов", и юристите обявили, че не е направил нарушение.

Той отказа да коментира третото обвинение за финансово нарушение - 3 обществени поръчки за медицинска апаратура за над 70 000 лв., които са обявени пуснати, без да извърши задължително съгласуване с МЗ.

Директорът на "Пирогов" обаче обяви, че не може да носи отговорност за всички загуби на болницата, защото тя е системно недофинансирана по клиничните пътеки, грижи се за спешни случаи на "всички неосигурени" пациенти, а разходите по няколко тежки случаи на лечение на чужденци, при които са спасени човешки животи, все още не са изплатени на болницата.

Валентин Димитров твърди, че е получил подкрепа от "всички парламентарни групи" през изминалите дни.

"В тази държава има две институции, които явно са обединители - едната е "Пирогов", другата би трябвало да е президентството", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024