Директорът на "Пирогов" за случая Емин: Камерите са без звук, но шестима души са потвърдили вербална агресия Снимка: © Getty Images

Записитите от камерите в "Пирогов" нямат звук, но обясненията от шестима души от медицинския персонал на лечебното заведение са потвърдили вербалната агресия от страна на Мустафа Емин, стана ясно от думите на директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров пред bTV.

Съветникът в Министерството на отбраната (МО) беше обвинен в арогантно поведение, с което искал да се възползва от служебното си положение, за да прегледат детето му с приоритет, показала проверката в лечебното заведение.

Д-р Димитров обясни, че лично е взел решението информацията за това да бъде оповестена чрез препубликуване на пост от личната facebook страница на медицинска сестра в "Пирогов".

Той обясни, че не е искал случаят да се политизира и няма представа как инфрмацията за скандала със съветник на министър Тодор Тагарев е стигнала и до РИА "Новости".

"Не съм руски агент, никога не съм бил в Русия, син съм на човек, който е лежал в лагери", каза д-р Димитров.

По думите му, ако министърът на отбраната иска достъп до резултатите от проверката, той трябва да изпрати писмено искане, каквото до момента не било постъпило.

Директорът на "Пирогов" разказа хронологично какво се е случило след проверката. Този път назова Мустафа Емин с инициали, за да спази разпоредбите на GDPR за защита на личните данни.

По думите му, след като минава триаж, за да се види състоянието на детето на Емин, то е насочено към шокова зала, за да се направи шев на раната му.

"В този момент там има други деца, едно от които трябва да се шинира. Когато идва реда на Емин, идва дете с опасност за живота заради загуба на кръв. Първа помощ на другото дете продължава 1 час и 20 мин. Според правилата, когато има такъв случай в шокова зала, друго дете не се допуска", обясни д-р Димитров и утчони, че е гледал лично кадрите - през това време децата навън в коридора си играели.

Камерите не записват звук. "Вижда се изнервяне от страна на господина и майката и те започват да звънят на шокова зала. 3 пъти прекъсват работата на лекарите в шокова зала, като единият път е 7 минути. Показания за вербалната агресия от страна на Емин са взети допълнително от екипа. "Шест човека с подписите си и имената си застават под думите си, че Мустафа Емин е заплашвал с министъра на здравеопазването", каза Димитров.

По думите му, Емин се връща за да поиска документацията по случая, защото казва, че иска да знае имената на всички замесени, за да стигне случката до здравния министър.

"Никъде в разговорите не е намесвано Министерството на отбраната", каза директорът на "Пирогов".

По думите му единствено етичната комисия на "Да, България" е поискала информация по случая. "Никой не се е свързал с мен, нито от МЗ, нито от МО", каза Димитров.

Преди ден бившият министър на здравеопазването, сега депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов публично обяви, че също е изискал и прочел документите, публикува факсимилета със заличени имена и поиска незабавно уволнение на Емин от военното министерство.

Тагарев: Версиите за случилото се в "Пирогов" се разминават много съществено


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024