Директорът на "Шейново" е "готов да подаде оставка" заради разменените бебета

Директорът на АГ болницата "Шейново" д-р Румен Велев обяви, че е "готов да подаде оставка", ако се потвърдят процедурни нарушения по случая с разменените новородени бебета.

Велев коментира, че за 30-годишната си практика като медик в "Майчин дом" и "Шейново" никога не е ставал свидетел на подобен случай, който е "абсолютно недопустим".

Той го определи като "Низ от нелепи случайности и грешка на един човек, който в началото е объркал нещата".

"Поднасям лични извинения и извинения от целия екип, както и изразявам пълното ни съдействие - искаме този казус да бъде разрешен възможно най-бързо и добре за двете семейства", каза директорът на централната столична болница.

Проверката дотук е показала, че бебетата вероятно са разменени по погрешка при поставянето им в кошчетата, с които се водят за първи път при майката.

"При тези кошчета на много видно място има картон, на който пише името на майката и номера на бебето, еднакъв с този на майката. По този начин става съпоставка и самите майки си виждат бебетата. Разминаването е станало при първото раздаване на бебетата", каза той.

"Биологичните родители са изяснени, абсолютно е ясно кое дете на кое семейство е. Оттук насетне е въпрос на юридическа процедура как да стане смяната на тези дечица", каза той.

Велев не може да си обясни защо нито персоналът, нито майките са обърнали внимание на разликата в номерата на гривните на родилките и бебетата.

Не е ясно и защо при изписването на децата гривните не са били сверени в протоколите.

"Ние разбрахме след 8-9 декември, когато една от майките се беше обадила на наша неонатоложка, за да каже, че има съмнения. В момента, в който го разбрахме, лично уведомих полицията. Тогава майката е видяла двете гривни и е установила, че номерът на ръката и номерът на бебето не е един и същ", каза още Велев.

Той беше упрекнат от здравния министър Асен Меджидиев за това, че е укривал информацията за сериозния инцидент от него в продължение на близо две седмици.

Директорът на "Шейново" се оправда с това, че е искал случилото се да се пази в "дискретност", за да се опазят личните данни на семействата.

"Искам този случай да приключи най-добре за двете семейства. Това е най-важно за тях. Готов съм винаги да подам оставка, ако се установи, че има процедурни нарушения в случая", каза Велев.

Размяната на децата и връщането им на биологичните майки може да отнеме много време, но процесът трябва да завърши възможно най-бързо, призова бившият здравен министър Мими Виткова пред Нова ТВ.

Тя определи като "трагедия за цял живот" това, което преживяват семействата след разкриването на грешката.

"Ако се проточи съдебната процедура и се минат месеци, година или повече, а децата продължават да се отглеждат в семейства, които не са биологичните родители, това вече наистина граничи с престъпление. Всяка институция трябва да ускори своята дейност - максимално бързо трябва да реагират, за да се стигне до правилното решение", каза тя.

Виткова укори ръководството на болницата за голямото забавяне при проверката и липсата на своевременна публична информация по случая.

Неясно остава и дали майките са имали безконтролен достъп до общата стая, в която са отглеждани новородените - каквито съмнения има заради свидетелствата на една от жените.

Случаят с разменените бебета е без прецедент в правната история на България, каза и адвокатът по медицинско право Калина Михайлова.

"По Семейния кодекс - майка на детето е тази, която го е родила. След като се установи коя е биологичната майка, тя има право да бъде със своето дете. ДНК-изследването трябва да бъде потвърдено пред съда. Трябва да се започне работа от психолози с майките, за да бъдат добре информирани, да знаят какво предстои и какво да очакват. Да разбереш, че три месеца си отглеждала и давала майчина топлина на дете, което не е твое, е невероятен емоционален стрес", каза още тя.

Пред bTV адвокатът Мария Петрова определи като "архаична" организацията на родилната грижа в България заради това, че майката често няма възможност да бъде с детето си за по-дълго време.

"Ако това е неволна грешка, не можем да поставим нито работещите лекари, нито акушерките под ежедневен страх и угроза да носят наказателна отговорност за най-малкия си пропуск. Тук отговорност трябва да поеме самото лечебно заведение. Родителите могат да потърсят гражданска отговорност от болницата, за да получат обезщетение за този огромен стрес", каза още Петрова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

НС трябваше да приеме едно нещо: механизъм за разследване на главния прокурор. И не успя.

Правната комисия в парламента се събра извънредно заради съдебната реформа, въпреки че време за нея едва ли ще има

11:06 - 31.01.2023

Франция отново е блокирана заради стачка срещу пенсионната реформа на Макрон

Демонстрациите ще засегнат произовдството на електроенергия, обществения транспорт и училищата

10:29 - 31.01.2023

Племенникът на Майкъл Джексън влиза в неговия образ във филма "Майкъл"

Режисьор на биографичната продукция е Антоан Фукуа

09:35 - 31.01.2023

Възможна следа от мъжа, изчезнал на "Сурва". Издирването продължава

Братът на 25-годишния Емил твърди, че той е засечен на видеокамера

09:20 - 31.01.2023

Защо да избягваме хора, които се хвалят, че не четат книги

Едно е да не четете книги или да не го правите толкова често, съвсем друго е да презирате четенето по принцип

09:00 - 31.01.2023

Москва посрещна новия посланик на САЩ с прокремълски протест

Протестите в Русия са на практика забранени, но не и когато става дума за "недоволство" срещу САЩ

08:04 - 31.01.2023

Байдън каза "не" на изпращането на F-16 за Украйна. Рюте е готов да си помисли

Президентът на САЩ последва примера на Олаф Шолц и отказа искането за изтребители на Украйна.

07:34 - 31.01.2023

Пореден саботаж. Пет партии бойкотираха приемането на важен закон за влизане в еврозоната

Вероятността България да влезе в еврозоната през 2024 г. е все по-малка

18:20 - 30.01.2023

Три от три. И "Зелено движение" подкрепи преговори за коалиция между ДБ и ПП

"Зелено движение" последва примера на "Да, България" и ДСБ и подкрепи преговори за общо яваване с ПП на изборите

17:05 - 30.01.2023