Директорът на Spotify осъди поведението на Джо Роугън, но не смята да го заглушава Снимка: © Getty Images

Изпълнителният директор на Spotify Даниел Ек се е обърнал към служителите на компанията, за да им изясни ситуацията с Джо Роугън, след като подкастърът се замеси в пореден скандал, използвайки обиди на расова основа.

Шведът е заявил, че коментарите на Роугън са „изключително болезнени“ и в пълно противоречие с ценностите на компанията. Ек обаче не смята, че „заглушаването“ му е решение на проблема.

Коментарите на Ек идват в момент, когато Spotify е изправена пред безпрецедентна криза заради реториката на Роугън. Освен че използваше обиди на расова основа, в подкаста си „The Joe Rogan Experience“ той даде трибуна на Covid-скептици и се обявяваше против ваксините. Заради две негови интервюта - с д-р Робърт Малоун и д-р Питър МкКъла, музиканти като Нийл Йънг и Джони Мичъл поискаха Spotify да свали албумите им, обивнявайки компанията, че разпространява конспиративни гласове.

Apple Music удари конкурентите от Spotify: "Нийл Йънг вече живее тук" Apple Music удари конкурентите от Spotify: "Нийл Йънг вече живее тук"

В събота Роугън се извини, след като видеоклип, в който използва думата "н****", бързо беше разпространен в социалните мрежи. Той заяви, че не е расист и не е използвал такъв език през последните години. Призна, че е действал по неподходящ начин в клипа, качен в Instagram акаунта му, но добави, че думите му били извадени от контекст.

През 2020 г. Spotify сключи договор с Роугън за ексклузивно разпространение на неговия популярен подкаст в платформата. The Wall Street Journal съобщи, че сделката е на стойност над 100 млн. долара.

В писмо до служителите си от неделя вечер, което Spotify са предоставили на CNN, Даниел Ек заявява, че ще направи "допълнителна инвестиция от 100 милиона долара за лицензиране, разработване, маркетинг на музика и аудио съдържание от автори, които са част от исторически маргинализирани групи".

Не е ясно обаче дали подобни действия ще потушат споровете, свързани с Роугън. Критиците му призовават за далеч по-строги мерки, като мнозина искат компанията да свали автора на подкасти.

Ек казва, че коментарите на Роугън "не представляват ценностите на тази компания" и че Spotify е провела "разговори с Джо и неговия екип за съдържанието в шоуто му, включително за използването на расови обиди в миналото". "След тези дискусии и след собствените си размисли, той реши да премахне редица епизоди от Spotify", съобщава Ек.

Според уебсайта JRE Missing, който следи предаването, повече от 100 епизода от програмата на Роугън са били изтрити.

Ек се е извинил на служителите си за това, че темата „Джо Роугън“ продължава да оказва влияние върху всеки от тях. "Дълбоко съжалявам, че вие носите толкова много от това бреме. Искам също така да бъда прозрачен в поставянето на очакването, че за да постигнем целта си да останем най-голямата глобална аудио платформа, този вид спорове ще бъдат неизбежни“.

Главният изпълнителен директор на Spotify добавя още, че балансът между "изразяването на творците и безопасността на потребителите" е нещо, върху което поставя акцент. Той е помолил екипа си да разшири броя на външните експерти, с които компанията се консултира за подобни случаи на този с Джо Роугън.


Spotify ще предупреждава за Covid-съдържание в подкастите си, Меган и Хари подкрепиха платформата Spotify ще предупреждава за Covid-съдържание в подкастите си, Меган и Хари подкрепиха платформата



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024