Само ден след като Spotify се съгласи да премахне музиката на канадеца Нийл Йънг от услугите си, Apple Music използва момента, за да осмее големия си конкурент.

Официалният акаунт на компанията в Twitter публикува съобщение, в което представя Apple Music за „новия дом на Нийл Йънг“. Албумите на 76-годишния музикант се появиха в платформата, и то на най-видно място – в центъра на раздела за търсене, където потребителите могат да видят голям банер „Ние обичаме Нийл“ и "Нийл живее тук".

Джо Роугън струва $100 млн. на Spotify, а сега вкара платформата в антиваксърски скандал

По-рано миналата седмица Йънг изрази официална позиция, че не желае да бъде част от Spotify, защото по този начин дели една платформа с противоречивия водещ на подкасти Джо Роугън. В „The Joe Rogan Experience“ комикът излага непрестанно фалшиви новини и неверни твърдения за ваксините срещу Covid-19, а в същото време кани гости с подобни идеи – като Covid-скептика д-р Робърт Малоун.

Нийл Йънг заяви във вече изтрито съобщение на официалния си сайт, че предприема този ход, защото „Spotify разпространява невярна информация за ваксините и така потенциално може да предизвика смъртта на тези, които вярват в дезинформацията“. „Те могат да имат или Роугън, или Йънг. Но не и двамата“.

Spotify обявиха, че премахват албумите му от каталога си, но се надяват скоро да го приветстват отново.

Йънг е защитник на мерките срещу Covid-19 и ваксинацията като безопасен и ефикасен метод за превенция на инфекцията. Той имаше около 6 милиона слушатели месечно в Spotify. Самата платформа отчете 172 милиона потребители за третото тримесечие на 2021 г. и въпреки че Apple Music не пожела да обяви официални цифри, се предполага, че се намира далеч зад конкурентите си.

Платформата обаче вече си има Нийл Йънг, докато други изпълнители последват примера му и молят Spotify да свали албумите им заради Джо Роугън. В Twitter през последните дни все повече се разпространява хаштагът #DeleteSpotify. Много потребители казват, че са прекъснали абонаментните си планове в подкрепа на 76-годишния канадец.

Джони Мичъл забрани на Spotify да ползва музиката й заради "лъжите" в подкаста на Джо Роугън

Съобщението „Изтрийте Spotify“ се появи и в самата платформа, собственост на шведа Даниел Ек. Посланието можеше да се види от десктоп на началната страница в профила на алт-рок бандата от 90-те „Belly“, пише Variety.

„Чисто от бизнес гледна точка – отвратително е, че Spotify не плаща на артистите си, но използва приходите си за финансиране на Covid-дезинформация, което може и да удължи пандемията“, написаха от групата в Twitter.

Притежателите на правата на изпълнителите контролират качването на музиката в платформата, а артистите могат да добавят изображения към страниците си. Това са направили и от „Belly“, които призовават хората да „сложат маските“ и да се ваксинират срещу коронавируса.

По-рано този месец над 250 учени, лекари и медицински сестри изпратиха отворено писмо до Spotify, осъждайки компанията за разпространяването на подкаста на Джо Роугън. Той е най-популярният сред всички в глобален мащаб през 2021. Роугън сключи сделката с компанията на Даниел Ек през 2020 и според публикации в някои медии тя е на стойност около 100 милиона долара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти