Джо Роугън струва $100 млн. на Spotify, а сега вкара платформата в антиваксърски скандал Снимка: © Getty Images

Само преди две години Spotify беше готов да плати 100 милиона долара, за да получи ексклузивните права за излъчването на подкаста на Джо Роугън.

Сделката може да изглежда надценена, но не и за Spotify - Роугън продължава да е най-слушаният автор на подкасти в платформата, с много лоялна база от фенове по цял свят.

2 години по-късно обаче скъпият актив на аудиокомпанията започна да се превръща в имиджова щета.

От началото на пандемията водещият е обвиняван за това, че помага за разпространението на неверни или подвеждащи данни за Covid-19 и ваксините.

Преди дни 270 здравни специалисти написаха отворено писмо до Spotify, в което заявяват, че Джо Роугън предоставя трибуна на хора, които използват огромната му аудитория, за да лъжат и подвеждат публиката за опасностите от пандемията.

Междувременно музикантът Нийл Янг поиска всички негови песни и албуми да бъдат свалени от Spotify, защото не желае да дели една и съща платформа с човек, който печели пари от дезинформация.

"Искам да уведомя Spotify незабавно, още днес, че искам цялата ми музика да бъде премахната от тяхната платформа. Могат да имат или Роугън, или Янг. Но не и двамата", пише той в писмо до мениджърите и лейбъла си Warner Records.

Последният повод за скандал около Джо Роугън е интервюто му с д-р Робърт Малоун - вирусолог, който се е занимавал с ранни разработки по технологията на иРНК-ваксините и твърди, че без неговия принос те нямаше да бъдат възможни. Откакто Pfizer и Moderna създадоха своите продукти срещу Covid-19 обаче, той зае позицията на един от най-отявлените им критици.

Малоун е от групата "не съм антиваксър, но..." - не изпада до крайността да отрича ваксините изобщо, но атакува тези срещу коронавируса по обичайните опорни точки - от твърденията, че имунизацията водела до стерилитет, до сравненията между кампаниите за масово ваксиниране с Нацистка Германия. В началото на януари 2022 Twitter спря акаунта на Малоун заради това, че е нарушил 19 от правилата на социалната мрежа за недопускане на фалшиви новини и дезинформация.

Джо Роугън използва случая, за да му даде трибуна в своето шоу в Spotify, където Малоун продължава да споделя възгледите си срещу ваксините и политиката за ограничаване на Covid-пандемията - вкл. твърди, че населението по света е подложено на операция по "масова психоза", за да повярва в ефикасността на ваксините и че болниците имат финансова изгода да обявяват фалшиви данни за смъртността на пациентите с Covid-19.

Когато Роугън му отговаря: "Всичко това са слухове", Малоун продължава да настоява на своята позиция и да я "надгражда" с бомбастични твърдения.

Писмото на 270-те лекари, учени и университетски преподаватели до Spotify не настоява за сваляне на подкаста на водещия, но го подлага на яростна критика за облъчването на публиката с фалшиви твърдения.

Те посочват, че тази практика има "извънредно опасни последствия".

"Като учени, ние се сблъскваме с гняв и съпротива, защото хората стават все по-недоверчиви към научните ни изследвания и експертизата ни. Като преподаватели, ние носим отговорност за възстановяването на влошеното разбиране на хората за науката и медицината. Като лекари, ние изнасяме на плещите си извънредното бреме на пандемията, която натовари здравните системи до краен предел и в момента се подсилва единствено от антиваксърските настроения, преплетени в съдържанието не само на този епизод на подкаста на Роугън, но и на други", се казва в писмото.

Те се възмущават от това, че водещият е допуснал Малоун да прави сравнения между ваксинационната кампания срещу Covid-19 и Холокоста, което е "не само невярно и обидно, но и опасно от медицинска и културна гледна точка".

Същата позиция заема и рок-иконата Нийл Янг.

"Правя го, защото Spotify разпространява фалшиви новини за ваксините, с което потенциално може да доведе до смъртта на онези, които се доверяват на дезинформацията", пише той.

Джо Роугън също защитаваше спорни и впоследствие опровергани идеи за справяне с Covid-пандемията - от твърдението, че младите и физически здрави хора нямат нужда от ваксина, до промотирането на антипаразитния препарат ивермектин като лекарство за пациенти с коронавирусна инфекция, до твърденията, че ако човек е прекарал Covid-19 и реши да се ваксинира, ще навреди на здравето си.

Самият той се отрече от част от твърденията си и призова хората да не се доверяват безкритично на мнението му, защото не е медицински специалист.

54-годишният водещ на Joe Rogan Experience не е журналист, въпреки че подкастът му представлява серия от дълги интервюта с разнообразни гости - включително по обществени теми.

Той започва кариерата си като стендъп-комик и ТВ-водещ, като освен с подкаста си се занимава и с коментари на ММА-мачове в Америка.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СЕМ не успя да избере свой нов председател от първия път

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024