Положението с Covid-19 в София е тревожно и болниците са готови да разкрият още легла, ако се наложи. Това обяви директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев в интервю за NOVA.

Той каза, че през последните седмици се наблюдава трайно, постоянно увеличение на новите случаи на коронавирус със средно около 500-800 на седмица в София-град. За последното денонощие са отчетени 160 инфекции от общо 497 за цялата страна.

„За момента на територията на София все още има свободни легла. СРЗИ е в постоянен контакт с директорите на болниците. Заети са 65% от интензивните легла и малко над 55% от леглата за леки и средно тежки случаи. Ще се наложи разкриване на нови легла, в зависимост от развитието на ситуацията и натискът, който лечебната система ще получи. Болниците са готови“, каза той.

Броят на хоспитализираните пациенти с Covid-19 в българските болници продължава да расте и днес е 5776 – със 147 повече от вчерашния ден. В интензивни отделения в страната се лекуват 456 души в тежко състояние.

„От началото на ваксинацията в София са пристигнали 105 000 ваксини, от които са раздадени 95 000. Ваксинираните лица са над 85 000“, каза д-р Пенчев.

През изминалото денонощие са ваксинирани 1513 български граждани, а общият брой на имунизираните достигна 288 631. От тях две дози са получили 50 056 души.

На въпрос дали е подсигурено слагането на втората доза ваксина на всеки, поставил си първата, Пенчев отговори: „На територията на София-град са подсигурени вторите дози на ваксинираните с Pfizer и Moderna. Всички, които са получени от AstraZeneca, досега са сложени като първа игла, но поради големия срок за поставянето на втора, ние считаме, че фирмата ще компенсира доставките и ще достигне регламента, който е договорен за получаване, така че да има достатъчно и за втора игла”.

Директорът на столичната РЗИ каза още, че ресторантите могат отново да бъдат затворени при определени условия на покачване на заразата, но до момента няма определени прагове, при които това ще се направи.


Математикът на НОЩ: На прага сме на критичните стойности, предстоят 4 трудни седмици

Вярно ли е, че шефът на Pfizer не е ваксиниран?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"