Директорът на ЦРУ: САЩ нямат общо с бунта на Пригожин Снимка: © Getty

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс се е обадил на шефа на руската шпионска служба Сергей Наришкин след прекратения бунт в Русия миналата седмица, за да увери Кремъл, че Съединените щати нямат нищо общо с него. Това съобщават американските издание "New York Times" и "Wall Street Journal", цитирани от Reuters.

Телефонният разговор на Бърнс с Наришкин - ръководител на руската Служба за външно разузнаване (СВР), се е състоял тази седмица. Това е било комуникацията на най-високо ниво между двете държави след проваления бунт на 24 юни.

Тогава лидерът на частната наемническа групировка "Вагнер" Евгений Пригожин обяви въоръжен бунт срещу руското военно командване. Войниците му поеха контрола над всички военни обекти в руския град Ростов на Дон и се отправиха към Моска. Точно когато наближаваха руската столица обаче Пригожин внезапно отмени бунта, като заяви, че беларуският президент Александър Лукашенко му е отправил мирно предложение, което той е приел.

В понеделник президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че походът на руските наемници е част от вътрешнат борба в Русия и Съединените щати и техните съюзници не участват в него.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024