Службите потвърдиха за визитата на разузнавач No.1 на Украйна Кирило Буданов в България

Директорът на военното разузнаване на Украйна ген.-майор Кирило Буданов е пристигнал на посещение в България, за което съобщава българската служба "Военно разузнаване".

Визитата се случва месец след като в София пристигна президентът на Украйна Володимир Зеленски на еднодневно посещение.

От информацията на СВР не става ясно кога точно е проведена необявената визита на Буданов и дали вече е приключила - дискретност от съображения за сигурност, която не беше спазена от медиите преди пристигането на Зеленски.

Буданов е провел срещи с министъра на отбраната Тодор Тагарев и с директора на българското военно разузнаване бригаден генерал Венелин Венев.

"В хода на разговорите бяха дискутирани състоянието на регионалната и международната сигурност, перспективите за развитие на обстановката и други теми от взаимен интерес", се казва в многозначителното описание на преговорите.

Изрично се посочва обаче, че "от българска страна беше поставен и изяснен въпросът със сайта "Миротворец" - един от казусите, които президентът Румен Радев, "Възраждане" и БСП вдигнаха едновременно в публичния дебат.

"Двете страни дадоха висока оценка на проведените срещи", се казва в информацията на СВР. "Допълнително беше подчертана продуктивността на разговорите и изразено задоволство от нивото на двустранното сътрудничество".

Преди дни bTV излъчи свое интервю с ръководителя на украинското разузнаване, в което Кирило Буданов посочва, че "Миротворец" е "абсолютно частна инициатива, която разяснява виждането на определена група хора".

Журналистката Виктория Петрова каза, че интервюто е било проведено в България, но отказа да разкрие повече детайли около организацията, защото "става дума за човек, който е мишена No.1".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Политиката на Мета за "абонамент или реклами" може и да не я спаси от санкции от ЕК

Собственикът на Facebook рискува тежки санкции от ЕК - до 10% от световния си оборот

09:38 - 01.07.2024
Текстове от партньори

Ново изследване подчертава потенциала за намален риск на никотиновите паучове

В сравнение с традиционните тютюневи изделияя

09:22 - 01.07.2024