Кабинетът „Борисов 3“ е вдигнал значително горната граница на заплатите в бордовете на държавните фирми през 2020 г., въпреки че някои от тях са излезли на загуба още преди това.

Максималните месечни възнаграждения на директорите на акционерните дружества (АД) са били увеличени от 7320 на 10 980 лева на месец (50%), а на дружествата с ограничена отговорност – ООД-тата – от 7320 на 9760 лв. (33%).

Това съобщи в. „Сега“ след направена проверка на фона на изнесените данни от МОН, че директорът на държавното дружество "Ученически отдих и спорт" (УОС) е получил 10 370 лв. заплата за всеки от първите три месеца на 2021 г. Тази фирма беше обвинена от образователния министър Николай Денков, че е източила близо 8 млн. лв. от фиктивни почивки на ученици. МОН е принципал на дружеството.

Оказва се, че не само в УОС има повишение на заплатите. Такова е положението и в „Автомагистрали“, която беше уличена в необосновано раздаване на авансови плащания на пътни строители по инхаус процедури. Там перото за възнаграждения на тричленния Управителен съвет през 2020 е било 234 хиляди лева. Година по-рано сумата е била в пъти по-ниска – 149 хиляди.

Не е ясно каква част от това увеличение се дължи на новите, по-високи лимити за заплатите и каква - на останалите елементи за определяне на възнагражденията като ръст на печалбата и други.

При „Ученически отдих и спорт“ ръстът е настъпил още през 2019 заради по-ниските стартови заплати година по-рано. Те са се увеличили от 91 402 лв. до 212 499 лв. През 2020 четиричленният борд е получил 240 120 лева. В същото време дружеството излиза на загуба от 2019 г., макар през 2020 г. тя да е намалена на 440 000 лв.

При някои фирми като „Информационно обслужване“ например разходите за възнаграждения на 5-членния борд не са се увеличили значително. През 2020 г. за заплати на директорите там са дадени 362 хил. лв., а година по-рано – 333 хиляди.

Увеличението на възнагражденията в бордовете е било въведено през май 2020 г. Кабинетът „Борисов 3“ прие правилник за прилагане на новия Закон за публичните предприятия, с който се въведоха и нови правила за управление на държавните фирми. Той определя и начина, по който се формират заплатите на директорите в зависимост от различни фактори като активи, брой на служители, финансови резултати и други.

Бившите управляващи обаче са увеличили прага на максималния размер заплата без обществени консултации и без аргументи. Максималното възнаграждение за директор на държавно АД от 2020 г. вече може да достигне 18-кратния размер на минималната работна заплата, а преди това лимитът е бил 12-кратен размер над нея.

Ръст има и при заплатите на останалите членове на бордовете на АД-тата извън директорите, но той е по-малък – от 5 на 6 минимални работни заплати.

При управителите на ООД-тата ограничението е вдигнато от 12 на 16 минимални работни заплати.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос

Борис Джонсън ще подаде оставка като партиен лидер, но остава начело на кабинета до есента

Решението беше обявено, след като новият му финансов министър го призова да се оттегли

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Прокуратурата употреби катастрофата в София за "реванш" срещу властта

Зам.-шефът на Следствието влезе в ролята на адвокат на Гешев на гърба на трагедията на бул. "Черни връх"

ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени"

Предложението предизвика остри реакции от политици и активисти, сред които и Грета Тунберг

Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение

40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха

ВСС най-после ще обсъди отстраняването на Иван Гешев

Пореден рунд между Министерството на правосъдието и главния прокурор