Снимка: © Getty Images

Министерството на образованието и науката (МОН) е установило, че от юли 2019 до юни 2021 са се организирали хиляди фиктивни почивки на ученици, които били изплащани от ведомството на търговското дружество „Ученически отдих и спорт“ (УОС). Става въпрос за „потънали“ близо 8 милиона лева.

Това обяви на брифинг министър Николай Денков, който разясни, че злоупотребите били открити благодарение на проверки на МОН през последните 4 месеца. Той добави, че нито има финансови документи, нито регистри, които да доказват, че реално е имало такива почивки.

Принципал на дружеството е МОН, като преди служебният кабинет да поеме управлението, начело на ведомството беше Красимир Вълчев от ГЕРБ.

През януари 2005 г. „Ученически отдих и спорт“ е регистрирало 165 държавни имота – почивни бази. Понастоящем в дружеството участват 145 бази. МОН са сключили договор с тях през юли 2019, според който „Ученически отдих и спорт“ трябва да осигури престой на най-малко 48 258 ученици и да реализира не по-малко от 482 598 настанявания в поне 30 бази за срок от 3 години, обясни Денков.

МОН плаща по 30,46 лева за всяка реализирана нощувка. Самите ученици доплащат в зависимост от почивката и базата – става въпрос за суми от порядъка между 6 и 18 лв.

От юли 2019 до юни 2021 дружеството е поискало и получило от МОН заплащане за 299 097 нощувки в размер над 9,1 милиона лева. При одитите не са предоставени счетоводни документи за приходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца.

По закон всички туристи задължително се регистрират в единната система за туристическа информация. В съответния период там присъстват регистрации само на 6116 нощувки за деца в базите на „Ученически отдих и спорт“. За тях МОН би трябвало да преведе само около 186 хиляди лева.

"Ръководството на търговското дружество, чийто принципал е министърът на образованието и науката, не може да докаже почти 293 000 нощувки, които твърди, че е осъществило, и за които е получило средства от МОН", заяви Денков.

Дружеството е признало за „погрешно отчетени настанявания“ за над 37 хиляди нощувки. Заради „грешката“ то възстановило на МОН над 1 млн. лв., но не е ясно къде са останалите близо 8 млн., посочи проф. Николай Денков.

От УОС отговориха, че министърът е нарушил закона, според който одитният доклад първо трябва да бъде предоставен на ръководството на дружеството за обсъждане с право на коментар, преди данните да се изнасят публично. 

„Ако той наистина твърди, че от 8 милиона са върнати 1 и откраднати 7, то това означава, че за последните три години дружеството не е работило изобщо. Ако това е така, къде е бил принципалът и защо МОН не е реагирало тогава“, пишат от УОС в официална позиция.

„В този смисъл атаката точно в този момент оценяваме единствено и само като политическа битка между опоненти. Такива действия се тълкуват като умишлено водене на дружеството към фалит или откровен непрофесионализъм. Отказваме да сме залог в политически сблъсъци и предизборни кампании", добавят те.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Едно убийство между капките

У нас насилието в семейството не е обществена тема, а е рубрика в криминалната хроника

От Скарлет Йохансон до Наоми Осака: Най-влиятелните жени на 2021 г. според FT

Класацията на Financial Times отличи жените-лидери в политиката, спорта, бизнеса и изкуството

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички