Снимка: © Getty Images

Министерството на образованието и науката (МОН) е установило, че от юли 2019 до юни 2021 са се организирали хиляди фиктивни почивки на ученици, които били изплащани от ведомството на търговското дружество „Ученически отдих и спорт“ (УОС). Става въпрос за „потънали“ близо 8 милиона лева.

Това обяви на брифинг министър Николай Денков, който разясни, че злоупотребите били открити благодарение на проверки на МОН през последните 4 месеца. Той добави, че нито има финансови документи, нито регистри, които да доказват, че реално е имало такива почивки.

Принципал на дружеството е МОН, като преди служебният кабинет да поеме управлението, начело на ведомството беше Красимир Вълчев от ГЕРБ.

През януари 2005 г. „Ученически отдих и спорт“ е регистрирало 165 държавни имота – почивни бази. Понастоящем в дружеството участват 145 бази. МОН са сключили договор с тях през юли 2019, според който „Ученически отдих и спорт“ трябва да осигури престой на най-малко 48 258 ученици и да реализира не по-малко от 482 598 настанявания в поне 30 бази за срок от 3 години, обясни Денков.

МОН плаща по 30,46 лева за всяка реализирана нощувка. Самите ученици доплащат в зависимост от почивката и базата – става въпрос за суми от порядъка между 6 и 18 лв.

От юли 2019 до юни 2021 дружеството е поискало и получило от МОН заплащане за 299 097 нощувки в размер над 9,1 милиона лева. При одитите не са предоставени счетоводни документи за приходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца.

По закон всички туристи задължително се регистрират в единната система за туристическа информация. В съответния период там присъстват регистрации само на 6116 нощувки за деца в базите на „Ученически отдих и спорт“. За тях МОН би трябвало да преведе само около 186 хиляди лева.

"Ръководството на търговското дружество, чийто принципал е министърът на образованието и науката, не може да докаже почти 293 000 нощувки, които твърди, че е осъществило, и за които е получило средства от МОН", заяви Денков.

Дружеството е признало за „погрешно отчетени настанявания“ за над 37 хиляди нощувки. Заради „грешката“ то възстановило на МОН над 1 млн. лв., но не е ясно къде са останалите близо 8 млн., посочи проф. Николай Денков.

От УОС отговориха, че министърът е нарушил закона, според който одитният доклад първо трябва да бъде предоставен на ръководството на дружеството за обсъждане с право на коментар, преди данните да се изнасят публично.

„Ако той наистина твърди, че от 8 милиона са върнати 1 и откраднати 7, то това означава, че за последните три години дружеството не е работило изобщо. Ако това е така, къде е бил принципалът и защо МОН не е реагирало тогава“, пишат от УОС в официална позиция.

„В този смисъл атаката точно в този момент оценяваме единствено и само като политическа битка между опоненти. Такива действия се тълкуват като умишлено водене на дружеството към фалит или откровен непрофесионализъм. Отказваме да сме залог в политически сблъсъци и предизборни кампании", добавят те.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени