МОН разкри хиляди фиктивни почивки на ученици, при които изчезнали 8 млн. лв. Снимка: © Getty Images

Министерството на образованието и науката (МОН) е установило, че от юли 2019 до юни 2021 са се организирали хиляди фиктивни почивки на ученици, които били изплащани от ведомството на търговското дружество „Ученически отдих и спорт“ (УОС). Става въпрос за „потънали“ близо 8 милиона лева.

Това обяви на брифинг министър Николай Денков, който разясни, че злоупотребите били открити благодарение на проверки на МОН през последните 4 месеца. Той добави, че нито има финансови документи, нито регистри, които да доказват, че реално е имало такива почивки.

Принципал на дружеството е МОН, като преди служебният кабинет да поеме управлението, начело на ведомството беше Красимир Вълчев от ГЕРБ.

През януари 2005 г. „Ученически отдих и спорт“ е регистрирало 165 държавни имота – почивни бази. Понастоящем в дружеството участват 145 бази. МОН са сключили договор с тях през юли 2019, според който „Ученически отдих и спорт“ трябва да осигури престой на най-малко 48 258 ученици и да реализира не по-малко от 482 598 настанявания в поне 30 бази за срок от 3 години, обясни Денков.

МОН плаща по 30,46 лева за всяка реализирана нощувка. Самите ученици доплащат в зависимост от почивката и базата – става въпрос за суми от порядъка между 6 и 18 лв.

От юли 2019 до юни 2021 дружеството е поискало и получило от МОН заплащане за 299 097 нощувки в размер над 9,1 милиона лева. При одитите не са предоставени счетоводни документи за приходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца.

По закон всички туристи задължително се регистрират в единната система за туристическа информация. В съответния период там присъстват регистрации само на 6116 нощувки за деца в базите на „Ученически отдих и спорт“. За тях МОН би трябвало да преведе само около 186 хиляди лева.

"Ръководството на търговското дружество, чийто принципал е министърът на образованието и науката, не може да докаже почти 293 000 нощувки, които твърди, че е осъществило, и за които е получило средства от МОН", заяви Денков.

Дружеството е признало за „погрешно отчетени настанявания“ за над 37 хиляди нощувки. Заради „грешката“ то възстановило на МОН над 1 млн. лв., но не е ясно къде са останалите близо 8 млн., посочи проф. Николай Денков.

От УОС отговориха, че министърът е нарушил закона, според който одитният доклад първо трябва да бъде предоставен на ръководството на дружеството за обсъждане с право на коментар, преди данните да се изнасят публично.

„Ако той наистина твърди, че от 8 милиона са върнати 1 и откраднати 7, то това означава, че за последните три години дружеството не е работило изобщо. Ако това е така, къде е бил принципалът и защо МОН не е реагирало тогава“, пишат от УОС в официална позиция.

„В този смисъл атаката точно в този момент оценяваме единствено и само като политическа битка между опоненти. Такива действия се тълкуват като умишлено водене на дружеството към фалит или откровен непрофесионализъм. Отказваме да сме залог в политически сблъсъци и предизборни кампании", добавят те.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024