МОН разкри хиляди фиктивни почивки на ученици, при които изчезнали 8 млн. лв. Снимка: © Getty Images

Министерството на образованието и науката (МОН) е установило, че от юли 2019 до юни 2021 са се организирали хиляди фиктивни почивки на ученици, които били изплащани от ведомството на търговското дружество „Ученически отдих и спорт“ (УОС). Става въпрос за „потънали“ близо 8 милиона лева.

Това обяви на брифинг министър Николай Денков, който разясни, че злоупотребите били открити благодарение на проверки на МОН през последните 4 месеца. Той добави, че нито има финансови документи, нито регистри, които да доказват, че реално е имало такива почивки.

Принципал на дружеството е МОН, като преди служебният кабинет да поеме управлението, начело на ведомството беше Красимир Вълчев от ГЕРБ.

През януари 2005 г. „Ученически отдих и спорт“ е регистрирало 165 държавни имота – почивни бази. Понастоящем в дружеството участват 145 бази. МОН са сключили договор с тях през юли 2019, според който „Ученически отдих и спорт“ трябва да осигури престой на най-малко 48 258 ученици и да реализира не по-малко от 482 598 настанявания в поне 30 бази за срок от 3 години, обясни Денков.

МОН плаща по 30,46 лева за всяка реализирана нощувка. Самите ученици доплащат в зависимост от почивката и базата – става въпрос за суми от порядъка между 6 и 18 лв.

От юли 2019 до юни 2021 дружеството е поискало и получило от МОН заплащане за 299 097 нощувки в размер над 9,1 милиона лева. При одитите не са предоставени счетоводни документи за приходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца.

По закон всички туристи задължително се регистрират в единната система за туристическа информация. В съответния период там присъстват регистрации само на 6116 нощувки за деца в базите на „Ученически отдих и спорт“. За тях МОН би трябвало да преведе само около 186 хиляди лева.

"Ръководството на търговското дружество, чийто принципал е министърът на образованието и науката, не може да докаже почти 293 000 нощувки, които твърди, че е осъществило, и за които е получило средства от МОН", заяви Денков.

Дружеството е признало за „погрешно отчетени настанявания“ за над 37 хиляди нощувки. Заради „грешката“ то възстановило на МОН над 1 млн. лв., но не е ясно къде са останалите близо 8 млн., посочи проф. Николай Денков.

От УОС отговориха, че министърът е нарушил закона, според който одитният доклад първо трябва да бъде предоставен на ръководството на дружеството за обсъждане с право на коментар, преди данните да се изнасят публично.

„Ако той наистина твърди, че от 8 милиона са върнати 1 и откраднати 7, то това означава, че за последните три години дружеството не е работило изобщо. Ако това е така, къде е бил принципалът и защо МОН не е реагирало тогава“, пишат от УОС в официална позиция.

„В този смисъл атаката точно в този момент оценяваме единствено и само като политическа битка между опоненти. Такива действия се тълкуват като умишлено водене на дружеството към фалит или откровен непрофесионализъм. Отказваме да сме залог в политически сблъсъци и предизборни кампании", добавят те.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Четвърти опит: Борисов, Пеевски и Добрев ще спират дерогацията на "Лукойл" от 1 януари

Депутатът от ГЕРБ твърди, че е получил уверение за подкрепа и от Христо Иванов от ДБ

18:13 - 05.12.2023
Важно днес

Смяната в "Пирогов" е спряна след жалба на уволнения Валентин Димитров

Съдът остави директора на поста му въпреки решението на здравния министър

17:48 - 05.12.2023
Култура

37 държави ще се състезават на "Евровизия" 2024, но без България

За втора поредна година България няма да участва в "Евровизия"

17:06 - 05.12.2023
Култура

65 г. по-късно песен на Бренда Лий оглави класацията на Billboard с помощ от TikTok

78-годишната изпълнителка става най-възрастният човек, оглавявал класацията на Billboard

16:28 - 05.12.2023
Важно днес

Нов скандал с "Човек на годината" на БХК: Майката на покойната Даная отказа номинация

Още двама номинирани се разграничиха от организацията след отхвърлянето на

16:20 - 05.12.2023
Важно днес

Магистратите се опълчиха на всички промени в Конституцията за Инспектората

Радомир Чолаков напомни на магистратите, че не могат сами да решават кой да ги проверява

16:00 - 05.12.2023
Важно днес

Все още има блокирани българи на летището в Мюнхен, транспортът в Южна Германия остава затруднен

Полетите на летището в Мюнхен все още са "силно ограничени"

14:36 - 05.12.2023