Дисквалифицирана заради отказ да стисне ръката на рускиня. Войната помрачи и фехтовката Снимка: © Getty Images

Украинската състезателка по фехтовка Олга Харлан внезапно беше изключена от Световното първенство в Милано, въпреки че победи съперничката си в пряк двубой.

Причината: Харлан отказа да се ръкостиска с победената Анна Смирнова - представителка на Русия, която се явява на турнира под неутрален флаг.

Харлан трябваше да се срещне с българската шампионка на сабя от европейското първенство Йоана Илиева в следващия дуел на 1/16 финалите. Заради скандала обаче Илиева получи служебна победа и продължи напред без двубой, след като украинската фехтовачка беше изключена.

  • Йоана Илиева успя да спечели бронзов медал в индивидуалната надпревара на сабя от състезанието в Милано - рекордно постижение за българската фехтовка при жените.

32-годишната Олга Харлан победи Анна Смирнова с 15:7. В момента, в който Смирнова се приближи на пътеката, за да ѝ подаде ръка, Харлан остави сабята си насочена напред и надолу, предлагайки само да докоснат остриетата си.

Това даде основание на рускинята да внесе жалба срещу поведението на Харлан - отказът ѝ се оказва нарушение на задължителните правила на Международната федерация по фехтовка.

Смирнова отказва да напусне терена в продължение на един час, докато протестира срещу решението на Харлан и настоява за отстраняването ѝ от турнира заради "неуважително отношение", въпреки че току-що е била победена от нея.

Досега украинските състезатели отказваха да се явяват на турнири, в които участват представители на Русия и Беларус, в знак на протест срещу инвазията на руската армия в Украйна през февруари 2022.

Преди дни обаче украинското правителство промени правилата си, като предостави право на спортистите да се борят за медали, ако срещу тях играят руснаци или белоруси под неутрален флаг, какъвто е случаят със Световния шампионат по фехтовка.

Дисквалификацията предизвика политическо недоволство в Украйна. Съветникът на Володимир Зеленски Михайло Подоляк публикува снимка на руската фехтовачка Анна Смирнова, на която те носи ушанка със съветска петолъчка, и коментира: "Както виждате, тя открито се възхищава на руската армия, която избива украинците и унищоава градовете ни". Той се обръща към Международната федерация по фехтовка с въпроса: "Не миришат ли руските пари на кръв?".

Министърът на външните работи Дмитро Кулеба също призова за отмяна на наказанието на Харлан.

"Анна Смирнова загуби в честен двубой и реши да играе мръсно с ръкостискането. Ето така действа руската армия на бойното поле. Олга Харлан спечели честно състезание и се представи с достойнство. Призовавам Международната федерация по фехтовка да възстанови правата на Харлан и да ѝ позволи да се състезава", пише той.

Украинската стрна планира да обжалва решението. Ако то остане в сила обаче, Харлан няма да може да участва в отборното първенство и ще бъде изключена от състезания за 60 дни.

Родена през 1990 г. в Миколаив, в Южна Украйна, Олга Харлан има множество златни медали от световни и европейски шампионати. През 2008 г. тя и отборът на Украйна спечелиха олимпийско злато в Пекин, тя е и бронзова медалистка от Олимпиадата в Лондон 2012 и Рио де Жанейро 2016.

Интересното е, че едва 20-годишна Харлан се въвлича в украинската политика, след като е вкарана в листата за местните избори в родния ѝ град от вече несъществуващата проруска Партия на регионите.

Кариерата ѝ в управлението изглежда фиктивна - младата жена пропуска почти всички заседания заради подготовката си за състезания. По-късно тя признава, че обвързването ѝ с политиката е било "горчив опит" и твърди, че още тогава е искала да подаде оставка, но е спирана от неясни обстоятелства. През 2012 г. името ѝ се появява и в депутатските листи на Партията на регионите, но Харлан не влиза в Радата.

Позицията ѝ се преобръща през 2013-2014 г., когато Русия окупира Крим и започна сепаратистката война в Украйна - оттогава тя публично призовава за възстановяването на единството на държавата.

През 2022 г. тя описва ужаса, който изпитва в деня, в който Путин обяви началото на пълномащабната инвазия в родината ѝ.

В интервю за украинска медия тя разказва, че тогава е получила подкрепа от двама свои познати руснаци.

"Един от тях ми каза, че всичко случващо се е ужасно, че той се вълнува, но не знае как да повлияе на това. Каза ми и че ме уважава като човек и спортист и че много се притеснява за близките ми. Аз му отговорих: "Благодаря ти за тези думи, но преди всичко трябва да разбереш, че вашата армия нахлу при нас". Към това добавих и снимка на майка ми, която се криеше в бомбоубежището, и го помолих да я покаже и на други хора", разказва Харлан.

"Можем само да предполагаме какво се случва в главите на руснаците и белорусите, които подкрепят инвазията и премълчават престъпленията на Русия срещу Украйна", казва още тя.

Харлан се възмущава и от допускането на атлети от двете държави по време на войната.

"Те нямат право да казват, че нямат отношение към войната. Руските спортисти стискат ръката на Путин, получават заплата от него. Докато тече пълномащабна война, те нямат правото да се явяват на състезания и да ходят където и да е", смята Харлан.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024
галерия

Роуд шоуто на подкаста "Европеец" събра в София евродепутати, народни представители и инфлуенсъри

На 15 май те участваха в дискусия за българския интерес в Европейския съюз и обсъдиха къде е мястото на България при вземането на решения на европейско ниво.

16:33 - 16.05.2024
Живот

Гаф на bTV издаде финала на "Ергенът"

Много рекламираната развръзка на "Ергенът" се случи още преди финалния епизод да бъде излъчен

15:45 - 16.05.2024
Живот

Как двама братя откраднаха $25 млн. за 12 секунди

Възпитаниците на MIT са отмъкнали криптовалута със сложна технологична схема

15:27 - 16.05.2024