МВР образува още 7 дисциплинарни производства срещу полицаи за насилие на протеста срещу БФС

Срещу още 7 полицаи са образувани дисциплинарни производства за упражняване на полицейско насилие на протеста на футболните фенове в София.

Това съобщи NOVA, позовавайки се на свои източници от разследването.

До момента ръководството на СДВР е отстранило трима полицаи, а проверката продължава.

Марияна Зарова от Института по психология към МВР коментира в ефир, че "всъщност не се проверява психологичната пригодност на полицаите, освен, ако не проявят тежки симптоми."

"Далеч съм от идеята да оправдавам полицейското насилие. Не мисля, че някой в тази система и извън нея би оправдал каквато и да е форма на насилие, особено когато пък го правят хора в униформа, чиято роля е да защитават закона, да осъществяват превенция на насилието над граждани. И може би това го прави още по-скандално и още по-неприемливо. В Института по психология на МВР се извършва първоначалният подбор на кандидати. Трудно ми е да си представя, че някой влиза в системата с намерение да упражнява насилие. Подборната процедура е доста обширна. Състои се от две части и продължава цял ден. Има множество личностни въпросници, които са стандартизирани. Това са въпросници, които са преведени и които се използват в цял свят. Психологическата пригодност се установява единствено на входа на системата", заяви Марияна Зарова.

Преди години Конституционния съд отменя наредбата за психологически реподбор, тъй като е бил посрещнат с активна съпротива от страна на полицейските служители, които се притеснявали, че реподборът може да бъде използван необективно и недобронамерено.

"Това, което съществува като форма на психологична пригодност, го има само за част от служителите, които вече са показали симптоми на дезадаптивно или рисково поведение", обяснява Зарова.

Миналата година такива са били десет полицаи.

"До момента случаите, които сме имали по тази наредба преди тя да бъде спряна от Конституционния съд, бяха свързани с прекомерна злоупотреба с алкохол, в крайните фази на алкохолната зависимост. Имало е случаи на прекомерно отсъствие по най-различни причини и неизпълнение на служебни задължения. Досега не са били изпращани по тази наредба за вторичната психологична пригодност полицаи, които са извършвали полицейско насилие. Обикновено те се отстраняват дисциплинарно и се провеждат следствени действия".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024