ДКК с ново ръководство и заплати наполовина Снимка: © БНТ

Държавната консолидационна компания вече е с ново ръкодство. За рокадата съобщи министърът на икономиката Богдан Богданов и представи новия управителен съвет на ДКК.

Предстои съставът на новото ръководството да бъде вписан в Търговския регистър.

Ресорният министър увери, че ще спази обещанието да намали значително възнагражденията на както в самия борд на ДКК, така и на директорите в държавните дружества под шапката на ДКК, особено там, където финансовите резултати са незадоволителни.

Богданов не цитира конкретни суми, но намалението в заплатите за членовете на борда ще бъде наполовина. Досега те са получавали средно на месец около около 4500 лв., а изпълнителният директор - 14 000 лв.

Новият председател на борда на директорите на ДКК е Елена Болтанджиева, Иван Зангочев е член на борда и изпълнителен директор. Останалите членове на борда са Десислава Чалъмова, Венелин Шъков и Николай Желязков.

"Аз лично поканих тези хора в ръководството на ДКК. Аз съм експерт, смятам, че и екипът на ДКК трябва да е от експерти", посочи министър Богданов.

Новото ръководство обаче ще бъде временно – до половин година трябва да се проведе конкурс за постоянните назначения както на тези позиции, така и за директорските постове в 11-те дружествата под шапката на ДКК.

ДКК управлява активи за над 3 млрд. лв. Сред дружествата под шапката на ДКК попадат ВМЗ Сопот, ЕлБи Булгарикум и Кинтекс.

"За повечето от тях, включително и самата ДКК, не са подавани финансови отчети през последните две години, а това е пряко свързано с изплащането на дивиденти към държавата", обясни Богданов.

Освен това държавните дружества към икономическото министерство нямали изготвени бизнес програми с разписани цели и бюджети.

Резултатите от анализите трябва да са ясни до месец, а след това ще се решава къде ще има смени в ръководствата, къде ще се намали броят на членовете в директорските бордове и с колко да се намалят заплатите.

"Ако няма ефективност и финансовите резултати са лоши - ще има сменим", обясни Богданов и допълни, че държавата няма как да плаща заплати като на директори в частния сектор.

Кирил Петков обяви пълна промяна в Държавната консолидационна компания


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024