Снимка: © Булевард България

Държавната консолидационна компания ще бъде преструктурирана, като от активите й ще бъдат извадени няколко ключови дружества като "Монтажи", "Еко инженеринг" и др. 

Това стана ясно на брифинг на служебния министър на икономиката Кирил Петков.  

"Този процес ще започне и ще предотвратим ситуации като с 400-те язовира, които тази компания строеше без никакви търгове и обществени поръчки, а накрая бяхме останали само с 10 завършени язовира - и то празни", каза Петков. 

ДКК е част от Министерството на икономиката и обединява много широк профил от фирми - от сектор строителство до сектор отбрана. Към ДКК е и проектът за изграждане на правителствен комплекс в София, който беше спрян по настояване на Петков преди дни. Според служебния министър тази структура се използва за прикриване на отговорността за злоупотребите и безстопанствеността при държавните предприятия. 

В новата структура фирмата "Монтажи" ще бъде извадена от ДКК и ще се постави на пряко подчинение на министъра на икономиката. 

Дружествата "Еко антрацит" и "Еко инженеринг" също ще бъдат отнети на ДКК, като Кирил Петков предлага те да минат под контрола на Министерството на околната среда и водите. 

Той коментира, че независимо че в момента дружествата са на подчинение на икономическото министерство, няма яснота как те изразходват средствата си. 

Правомощието от 2018 г. на ДКК да възлага ремонти на язовирите в страната също ще бъде преразгледано, а Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовирите" може би ще бъде извадено изцяло от структурата на Министерството на икономиката. Кирил Петков посочи, че голяма част от тях са напоителни или се използват за риболов - затова обмисля управлението им да се насочи към Министерството на земеделието. 

"Знаем, че това се случва в последния момент, но задаваме посоката и за следващото правителство. Докладите са приети днес на оперативното заседание", каза още той. 

До дни ще приключи конкурсът за избор на нови членове на борда на директорите на Държавната консолидационна компания. 

"Надявам се да вкараме поне трима нови души, за да даде нова сигурност и посока. Ако имахме по-дълъг срок, въобще не виждам защо тази ДКК трябва да съществува", каза той. 

На въпрос относно предупрежденията за протест във ВМЗ Сопот (също част от ДКК), Петков коментира, че би подкрепил ваденето на военния завод от структурата на компанията, но то би било по-сложно заради изтегления "сравнително голям заем" от Българската банка за развитие. 

"Ако изпразним цялото ДКК, без да преструктурираме заема, това би създало проблем на банката. Но реално ако питате мен, на 100% съм "за" ВМЗ да мине директно под Министерството на икономиката и да няма тази шапка, която е абсолютно несвойствена и само прикрива начина на управление", каза той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2

114 души с Covid са починали за ден, оздравелите са с над 1300 повече от инфектираните

Над 20 хиляди дози от ваксините са поставени за денонощие