Снимка: © Булевард България

Държавната консолидационна компания ще бъде преструктурирана, като от активите й ще бъдат извадени няколко ключови дружества като "Монтажи", "Еко инженеринг" и др.

Това стана ясно на брифинг на служебния министър на икономиката Кирил Петков.

"Този процес ще започне и ще предотвратим ситуации като с 400-те язовира, които тази компания строеше без никакви търгове и обществени поръчки, а накрая бяхме останали само с 10 завършени язовира - и то празни", каза Петков.

ДКК е част от Министерството на икономиката и обединява много широк профил от фирми - от сектор строителство до сектор отбрана. Към ДКК е и проектът за изграждане на правителствен комплекс в София, който беше спрян по настояване на Петков преди дни. Според служебния министър тази структура се използва за прикриване на отговорността за злоупотребите и безстопанствеността при държавните предприятия.

В новата структура фирмата "Монтажи" ще бъде извадена от ДКК и ще се постави на пряко подчинение на министъра на икономиката.

Дружествата "Еко антрацит" и "Еко инженеринг" също ще бъдат отнети на ДКК, като Кирил Петков предлага те да минат под контрола на Министерството на околната среда и водите.

Той коментира, че независимо че в момента дружествата са на подчинение на икономическото министерство, няма яснота как те изразходват средствата си.

Правомощието от 2018 г. на ДКК да възлага ремонти на язовирите в страната също ще бъде преразгледано, а Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовирите" може би ще бъде извадено изцяло от структурата на Министерството на икономиката. Кирил Петков посочи, че голяма част от тях са напоителни или се използват за риболов - затова обмисля управлението им да се насочи към Министерството на земеделието.

"Знаем, че това се случва в последния момент, но задаваме посоката и за следващото правителство. Докладите са приети днес на оперативното заседание", каза още той.

До дни ще приключи конкурсът за избор на нови членове на борда на директорите на Държавната консолидационна компания.

"Надявам се да вкараме поне трима нови души, за да даде нова сигурност и посока. Ако имахме по-дълъг срок, въобще не виждам защо тази ДКК трябва да съществува", каза той.

На въпрос относно предупрежденията за протест във ВМЗ Сопот (също част от ДКК), Петков коментира, че би подкрепил ваденето на военния завод от структурата на компанията, но то би било по-сложно заради изтегления "сравнително голям заем" от Българската банка за развитие.

"Ако изпразним цялото ДКК, без да преструктурираме заема, това би създало проблем на банката. Но реално ако питате мен, на 100% съм "за" ВМЗ да мине директно под Министерството на икономиката и да няма тази шапка, която е абсолютно несвойствена и само прикрива начина на управление", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти

Искрен Митев: Тъжно е да гледаш колко "несвободни" хора има в парламента

От идеята за емиграция до политиката - пътят на кандидат-депутат от "Продължаваме промяната"