"Дневникът е подправен", а ЦИК и "Сиела" си прехвърлят отговорността Снимка: © Facebook

Централната избирателна комисия и частната фирма "Сиела Норма" си прехвърлят отговорността за подозрителния надпис, който се изписа на три от машините за гласуване в неделя - "Дневникът е подправен".

След като първоначално се опитаха да оставят разкриването на причините зад казуса за по-късен етап, от ЦИК се поддадоха на медийния натиск и в неделя следобед изпратиха писмо, с което търсят от компанията обяснение по темата.

Фирмата отвърна, че комисията притежава собствеността над устройствата и софтуера, като може да анализира причините за надписа по-добре, едва когато получи достъп до тях. Зам-председателят на ЦИК Росица Матева продължи подаването на топката с думите, че "машините са предадени на "Сиела" и те носят отговорност за това какво е инсталирано на тях".

"Това е грешка на изпълнителя, на който е възложено техническото осигуряване на машинното гласуване. Инсталирането на тези машини е в техните задължения и това следва да бъде взето предвид при приемането на тяхната работа," добави председателят на комисията Камелия Нойкова. "Тук не може по никакъв начин ЦИК да се натовари с тези случаи, а изпълнителят някакси да стои извън тази отговорност."

В началото на септември "Сиела" получи без конкурс обществена поръчка за 9.5 млн. лв. с ДДС, за да се погрижи за редица дейности, свързани с машинното гласуване – параметризирането на електронните бюлетини, инсталирането на машините, транспортирането им, логистиката и техническата поддръжка.

Това не е първото неразбирателство между двете страни, като в миналото споровете им са стигали и до съда. През миналата година ЦИК задържа без правно основание 228 устройства, които не бяха използвани на изборите на 14 ноември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024