Дни преди 9 май БСП - София възстанови плочата на МОЧА Снимка: © Иван Таков / Facebook

Счупената неотдавна плоча на Паметника на Съветската армия вече е възстановена от БСП - София. Ремонтът става факт броени дни преди 9 май, почитан от русофилите като Деня на победата на СССР над Нацистка Германия (б.р. – а на Стария континент възприет като Деня на Европа, посветен на мира и единственото на Европа).

„Изпълнихме обещаното – плочата на Паметника на Съветската армия е възстановена“, заяви председателят на БСП - София Иван Таков. Идеята за възстановяването на счупената плоча бе на социалистите от „Връбница“, а Градският съвет на БСП - София я подкрепи.

Въпросната плоча с надпис „На съветската армия освободителка от признателния български народ“ бе счупена в символичен акт през февруари от 61-годишния Светлозар Раянов – пенсиониран научен работник и доктор на природните науки от Техническия университет в Дрезден. Той направи това в навечерието на годишнината от старта на войната на Русия в Украйна, като веднага си призна стореното с думите, че не е имал „друг морален избор“.

"Не се срамувам от постъпката си": Кой е мъжът, строшил плочата на съветския паметник в София?

Скоро след поредната акция срещу спорния социалистически моумент Столичният общински съвет поиска от държавата, формален собственик на зданието, най-накрая да го демонтира.

Междувременно, на фона на течащата тогава предизборна кампания, БСП поде инициатива да ремонтира счупената плоча. Не мина и ден преди плочата с „благодарност“ към окупационните сили да бъде отново надраскана.

В 18:00 ч. утре, 8 май, в навечерието на Деня на Европа, ще се проведе демонстрация пред Столична община, с която гражданите ще изразят принадлежността си към европейските ценности. Ще бъде поставен и въпросът за забрана на шествието на т. нар. „безсмъртен полк“, което организаторите определят като „хибридно мероприятие, разпространяващо путинистка пропаганда и застрашаващо националната сигурност на България“.

„Евроатлантическото мнозинство в Столичния общински съвет дължи и ясен отговор по темата за премахване на МОЧА (Монумент на окупационната Червена армия). Предизборна заявка, по която политически лидери досега не са предприели никакви конкретни стъпки.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024